Sari direct la conținut

La ce costuri să te aștepți când faci o succesiune

HotNews.ro
Succesiune, Foto: Shutterstock
Succesiune, Foto: Shutterstock

Ți-am pregătit toate informațiile necesare pe care ar fi bine să le știi dacă trebuie să faci o succesiune. Și am făcut și un exemplu de calcul, să știi cât costă o succesiune. Pentru că, dincolo de procedura în sine, costurile sunt o parte importantă a acestei operațiuni.

Vine în moment în viața oricăruia dintre noi când trebuie să rezolvăm tot felul de proceduri legale care țin de bunul mers al vieții. O astfel de procedură este și succesiunea în cazul unui deces. Doar prin succesiune moștenirile se pot împărți legal, egal și echitabil chiar dacă procedura vine la pachet cu interacțiuni anevoioase cu statul, timpi lungi de așteptare și un cost care poate varia. Până să afli cât costă o succesiune, iată ce alte detalii ar trebui să știi.

Ce este succesiunea și cum se realizează

La bază, succesiunea, sau moștenirea după caz, este definită prin lege drept procedura legală prin care bunurile mobile și imobile ale unei persoane care a încetat din viață intră în posesia unuia sau mai multor moștenitori. În categoria de bunuri pot intra, de exemplu, locuințe, autoturisme, conturi bancare sau terenuri. Totodată, prin succesiune se moștenesc și eventualele datorii.

Succesiunea se realizează la biroul notarial a cărui activitate aparține de circumscripția judecătoriei unde persoana decedată a avut ultimul domiciliu. În cazul în care moștenitorii nu se înțeleg între ei și își contestă calitatea, succesiunea se stabilește într-o instanță judecătorească.

Calitatea de moștenitori o au copiii naturali și soțul sau soția persoanei decedate, în această ordine. Potrivit legii, moștenitorii care au același grad de rudenie primesc părți egale din moștenire. Iar dacă nu există moștenitori naturali, legitimi sau stabiliți prin testament, atunci bunurile sunt moștenite de soț sau de soție. În cazul în care nu există nicio astfel de rudă, moștenirea rămasă trece în proprietatea statului.

CITEȘTE CONTINUAREA PE LOVEDECO.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro