Sari direct la conținut

Ucrainean, reținut la Constanța pentru dare de mită. Promisese 90.000 de dolari unor vameși din port

HotNews.ro
Nave ancorate in portul Constanta, Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia
Nave ancorate in portul Constanta, Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Un cetăţean ucrainean a fost prins în timp ce oferea 20.000 de dolari unei persoane, pentru a facilita intrarea pe teritoriul României a unui container cu aproape 1000 de cutii cu replici ale unor branduri renumite de încălţăminte. Suma totală pe care bărbatul o promisese era de 90.000 de dolari pentru 4 astfel de containere. El a fost reţinut sub acuzaţia de cumpărare de influenţă, în formă continuată, iar sâmbătă va fi dus la Tribunalul Constanţa, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, informează News.ro.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data 31 mai 2024, a unui inculpat, cetăţean ucrainean, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, în formă continuată”, anunţă sâmbătă, DNA.

Conform anchetatorilor, în cursul lunii mai, inculpatul ar fi promis, în mai multe rânduri, unei persoane suma totală de 90.000 de dolari pentru ca aceasta să-şi exercite influenţa pe care ar fi pretins că o are asupra funcţionarilor cu atribuţii de control din cadrul a două birouri vamale din judeţul Constanţa şi că-i va determina pe aceştia să permită intrarea pe teritoriul României a 4 containere ce conţineau replici – cel puţin 990 de cutii/container – ale unor branduri renumite de încălţăminte.

„Inculpatul ar fi promis să remită pentru 3 (trei) dintre containere suma de 20.000 USD/container, iar pentru cel de-al patrulea suma de 30.000 USD”, precizează DNA. În acest context, la data de 31 mai, inculpatul i-ar fi remis persoanei respective suma de 20.000 de dolari, în legătură îndeplinirea formalităţilor vamale doar pentru unul dintre containere, ocazie cu care „procurorii anticorupţie au procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, conform DNA.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, iar sâmbătă va fi prezentat magistraţilor din cadrul Tribunalului Constanţa, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, al Gărzii de Coastă, şi de sprijinul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud Agigea şi a Biroului Vamal de Frontieră Constanţa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro