Sari direct la conținut

Tragedia de pe râul Natisone: Cele două tinere vor fi înmormântate în România, în rochii de mireasă / Mama Patriziei: Cel mai tare mă doare că toată lumea filma, dar nimeni nu s-a mișcat să-i salveze

HotNews.ro
Trei tineri cu origini românești au murit în apele râului Natisone din Italia, Foto: IOS / Zuma Press / Profimedia Images
Trei tineri cu origini românești au murit în apele râului Natisone din Italia, Foto: IOS / Zuma Press / Profimedia Images

Patrizia Cormos, de 20 de ani, şi Bianca Doroş, de 23 de ani, cele două fete de origine română care au murit în râul Natisone vor fi înmormântate în România. O slujbă religioasă va avea loc, miercuri, la Udine, oficiată de un preot ortodox şi unul catolic, urmând ca apoi sicriele cu trupurile neînsufleţite să fie aduse în România. Cele două fete au fost îmbrăcate în rochii de mireasă, notează News.ro.

Între timp, parchetul din Udine a deschis o anchetă pentru ucidere din culpă, iar mama Patriziei spune că fiica ei ştia să înoate, dar a rămas să o ajute pe Bianca. Femeia spune că fiica ei a cerut serviciilor de urgenţă să o sune şi acuză faptul că mai multe persoane, martore la tragedie, au fost preocupate să facă filmuleţe video în loc să-i salveze pe cei trei tineri.

Pe 2 iunie, apele au adus înapoi trupurile Patriziei şi Biancăi, în timp ce Cristian Casian Molnar, de 25 de ani, este în continuare dat dispărut. Căutările continuă, dar a sosit şi momentul unei anchete pentru a reconstitui cu exactitate ce s-a întâmplat şi pentru a stabili dacă tragedia ar fi putut fi evitată, scrie presa italiană.

Procurorii italieni investighează intervenția forțelor de salvare

„Am deschis o anchetă pentru omucidere din culpă împotriva unor persoane necunoscute: în aceste cazuri, pentru a merge mai departe, trebuie să se asume responsabilitatea prin omisiune, nu prin comitere”, a declarat procurorul din Udine, Massimo Lia.

Vineri, 31 mai, Patrizia a dat un examen la Academia de Arte Frumoase, iar după aceea cei trei tineri au decis să iasă la plimbare. Ajung la „plaja Premariacco”, o iau pe un mic drum care îi duce spre râu. În câteva minute, vremea se schimbă şi se trezesc pe o fâşie de pământ care este rapid depăşită de apă. Se dă alarma şi sosesc salvatorii de la pompieri. Aceştia se apropie cu o macara şi le aruncă o frânghie pentru a-i salva, dar nu reuşesc.

Cei trei tineri, care între timp s-au îmbrăţişat, sunt luaţi de curent. Există şi o înregistrare video a acestor momente teribile, filmată de un trecător care a asistat la încercarea de a-i trage pe tineri în siguranţă.

Marţi, procurorul din Udine, Massimo Lia, a vorbit despre anchetă. „Există, în natură, şi o tragică fatalitate. După această premisă necesară, facem toate investigaţiile necesare. Totul va fi verificat şi examinat. Atât manifestul elicopterului folosit pentru salvare, cât şi panourile care avertizează asupra interdicţiei de scăldat şi a pericolului de înec, dar mai ales timpul scurs de la primul apel până la sosirea salvatorilor”.

Un aspect care trebuie verificat, aşa cum a menţionat procurorul, este prezenţa sau absenţa semnelor de avertizare asupra pericolului. Natisone este definit ca fiind un curs de apă torenţial, care poate duce la viituri bruşte, cum a fost cea din 31 mai. De-a lungul cursului său există panouri care interzic scăldatul şi indică pericolul de înec. Pe de altă parte, nu există indicatoare privind riscul de „viiturii bruşte”.

Presa italiană se întreabă: „Şi, din nou, au întârziat salvările? A plecat elicopterul pompierilor de la o bază prea îndepărtată? Au fost respectate protocoalele de intervenţie? ”

„Vom efectua toate investigaţiile necesare pentru a stabili dacă operaţiunile de salvare au fost oportune”, subliniază procurorul, „dar ţin să precizez că, în stadiul actual, nu există elemente concrete care să ne determine să mergem în această direcţie, dar verificările sunt în fază incipientă”.

Mama Patriziei: Cel mai tare mă doare că toată lumea filma, dar nimeni nu s-a mișcat să-i salveze

„Patrizia a dat patru apeluri la numărul unic de urgenţă 112, ultimul dintre ele rămas fără răspuns”, mai precizează Lia: „Primul apel a fost la ora 13.29, iar celelalte în minutele imediat următoare. Din primele cercetări, totul s-a petrecut într-un interval de timp care poate fi cuantificat aproximativ la o jumătate de oră. Dintr-o situaţie aparent calmă, acel flux tumultuos al râului Natisone i-a copleşit”.

„Ceea ce mă doare cel mai tare este că toată lumea a făcut fotografii şi înregistrări video, dar nimeni nu s-a mişcat pentru a le salva. Nimeni. Ar fi putut, poate, să le salveze. Nu era important să facă filmări. Se dusese la plimbare, a sunat la 112 de mai multe ori. Şi-a lăsat numele, adresa. A spus „Sunaţi-o pe mama mea”, a declarat mama Patriziei pentru Messaggero Veneto.

Ea are în minte ultima discuţie cu fiica ei: „După examenul de la Academie, pe care l-a dat vineri dimineaţă, m-a sunat şi mi-a spus: «M-am descurcat foarte bine, am ştiut totul»”.

Femeia a spus că a refuzat să vadă videoclipurile care circulă despre incident, limitându-se la câteva fotografii. „Ea ştia să înoate, am dus-o la cursuri de înot”, şi-a amintit femeia, adăugând că fiica ei „a aşteptat-o pe Bianca, prietena ei, care nu ştia să înoate”.

Cele două tinere vor fi înmormântate în rochii de mireasă

Procuratura nu a dispus efectuarea unor autopsii în cazurile Patriziei şi Biancăi. „Investigaţiile asupra cadavrelor, dinamica faptelor, documentaţia pe care am văzut-o cu toţii şi examenul extern efectuat de medicul legist pe cadavre permit, cu o certitudine rezonabilă, să identificăm cauza morţii ca fiind asfixie prin înec şi diverse traumatisme. Prin urmare, inspecţia cadaverică externă a fost considerată suficientă, de asemenea, pentru a preda fetele înapoi familiilor lor, pentru a proceda la ritualul funerar’, explică Lia.

Sicriele cu trupurile fetelor au fost depuse la casa funerară Mansutti din cimitirul urban San Vito din Udine. Cele două fete au fost îmbrăcate în rochie de mireasă, aşa cum este tradiţia în România. Miercuri, un moment de rugăciune va fi celebrat de doi preoţi, unul ortodox şi unul catolic, pentru a simboliza unirea în rugăciune a diferitelor credinţe.

La finalul slujbei, sicriele cu trupurile neînsufletite ale fetelor vor pleca spre România, unde vor avea loc funeraliile la Tarna Mare, în Satu Mare, şi unde vor fi înmormântate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro