Filme și cineaști din România la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia
În perioada 12-21 octombrie, la Varşovia, va avea loc cea de-a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film. Bucurându-se de o lungă tradiţie (a fost înfiinţat în 1985) şi de o largă apreciere internaţională, Festivalul face parte, începând cu anul 2009, din rândul festivalelor de film de clasă A şi aduce pe ecranele poloneze cele mai noi tendinţe în cinematografia mondială.
În acest an, Festivalul va include, printre proiecţiile din concurs, lungmetrajele româneşti Moon Hotel Kabul, în regia Ancăi Damian, în cadrul secţiunii „International Competition” şi Să nu ucizi (Thou shalt no kill), regia Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Şargă, în cadrul secţiunii „1-2 Competition”.
O altă prezenţă românească, în componența juriului de scurt metraje, va fi Andrei Huţuleac, câştigătorul concursului de scurtmetraje al ediţiei din 2017 a Festivalului, cu filmul Offstage.
Partener de tradiţie al acestei importante manifestări cinematografice, Institutul Cultural Român de la Varşovia susţine prezenţa cineaştilor şi actorilor români la Festival, unde vor putea răspunde întrebărilor publicului după proiecţii.
Astfel, din partea echipei filmului Moon Hotel Kabul vor fi prezenţi la Varşovia regizoarea Anca Damian, precum şi doi protagonişti: Florin Piersic Jr. şi Alexandru Nagy.
Fimul Să nu ucizi va fi reprezentat de regizorii Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Şargă.
Moon Hotel Kabul (2017) spune povestea jurnalistului Ivan Semciuc, a cărui viaţă este complet transformată de întâlnirea cu Ioana, o traducătoare cu care are o relaţie trecătoare într-o noapte, într-un hotel din Kabul. Deşi este găsită moartă în acelaşi hotel, la ceva vreme după întoarcerea lui Ivan la Bucureşti, Ioana devine din ce în ce mai prezentă în viaţa jurnalistului.
Să nu ucizi (2018) redă istoria unui tânăr chirurg, Cristian, profund tulburat de moartea unuia dintre pacienţi la câteva zile după o operaţie reuşită. Convins de faptul că moartea acestuia are altă cauză decât intervenţia chirugicală, declanşează propria sa anchetă, îndepărtându-se, astfel, de colegi şi soţie, asistentă medicală la acelaşi spital.
Fiecare film românesc va avea câte patru proiecții, urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu realizatorii lor.