Sari direct la conținut

Orașele din România cu „surori” în Rusia și China. Câte au denunțat protocoalele de înfrățire / Orașul care a donat chinezilor 30.000 de măști în pandemie

HotNews.ro
Xi Jinping si Vladimir Putin, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Xi Jinping si Vladimir Putin, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

​În România sunt mai multe orașe înfrățite cu localități din Rusia; unele au denunțat protocoalele de înfrățire, în vreme ce altele nu. În Vest, orașele cu „surori” în Rusia taie legăturile cu țara invadatoare, rând pe rând.

În UK,municipalitatea din Coventry a votat pentru suspendarea legăturilor de 80 de ani pe care le avea cu Volgograd. Coventry se alătură astfel altor altor opt consilii din Regatul Unit care întrerup acordurile de înfrățire cu orașele rusești, în semn de protest față de invazia Ucrainei de către Vladimir Putin.

Dar Canterbury rămâne înfrățită cu orașul Vladimir, aflat la 120 de mile est de Moscova. Autoritățile de acolo au dat o declarație prin care condamnă acțiunile Rusiei în Ucraina. Dar adăugă: „Noi credem că a întrerupe acum legăturile cu Vladimir ar fi un gest inutil, de nici un ajutor pentru poporul asediat al Ucrainei”. (Sursa)

În Suedia se întâmplă la fel, ca și în multe alte state din vestul Europei.

Situația din România

Noi avem următoarele orașe înfrățite cu omoloage din țara lui Putin: Aiud, Constanța (două acorduri), București (situația e mai complicată) și Târgoviște

Aiud- Cerepovets (Rusia)- Aiudul este primul oraș din România înfrățit cu un oraș din Rusia. Acordul a fost suspendat pe perioadă nedeterminată

Primăria Municipiului Aiud a stabilit relații de înfrățire și colaborare cu orașul Cerepovet din Rusia, acesta fiind situat în inima regiunii Vologda Oblast, în apropiere de cele mai mari orașe rusești, având un avansat centru industrial, dar și un punct de atracție pentru turiști datorită reliefului diversificat, precum și așezării pe malul râului Sheksna.

În data de 02 octombrie 2002 a fost semnat parteneriatul de înfrățire dintre orașul Aiud și Cerepovet, parteneriat ce încununează relațiile de prietenie existente.

Aiudul este primul oraș din România înfrățit cu un oraș din Rusia. Relațiile stabilite au urmat o cale diferită față de cea tradițională în care se stabilesc inițial relații pe schimburi culturale și apoi se dezvoltă spre schimburi economice. În acest caz procesul s-a desfășurat invers debutul fiind făcut de relațiile economice stabilite între cele doua întreprinderi metalurgice, Severstal (Rusia), respectiv Metalurgica Aiud.

Colaborarea, spun autoritățile, a adus numeroase contacte concretizate prin:

– vizite reciproce ale oamenilor de afaceri din cele două orașe, în primăvara anului 2002;

– primarul municipiului Aiud a participat la Zilele orașului Cerepovet, în toamna anului 2002;

– viceprimarul orașului Cerepovet a luat parte la sărbătoarea Zilele Aiudului 2003, în perioada mai-iunie 2003;

– au avut loc discuții între primarii din Aiud și Cerepovet pe teme de administrație publică (încălzire, infrastructură, aparat propriu).

Prin HCL 74/24.03.2022 se suspendă pe perioadă nedeterminată Protocolul de colaborare dintre Orașul Cerepoveț din Federația Rusă și Municipiul Aiud din România.

București- acorduri cu Moscova și Beijing

În cadrul ședinței Consiliului General al Muncipiului București care a avut loc în 7 martie 2022, Partidul Național Liberal a cerut primarului Nicușor Dan să anuleze înfrățirea Bucureștiului cu Moscova. Această înfrățire, însă, nu există, scrie Buletin de București

Conform biroului de presă al Primăriei Capitalei, nu există niciun acord de înfrățire încheiat între București și Moscova. În realitate, Capitala a semnat doar un acord de colaborare cu capitala Rusiei, în iunie 1997. Ulterior, în perioada mandatului lui Sorin Oprescu, PMB a cooperat cu Moscova în 2010 și 2011. Aici, acordul cu Beijingul.

Constanta- două acorduri cu orașe din Rusia, ambele denunțate

Consilierii locali constănțeni au votat în martie 2022 pentru denunțarea Acordului de Cooperare și a Protocolului de Înfrățire cu Sankt-Petersburg și Novorossiysk din Rusia. Toți cei 23 de consilieri prezenți la ședința extraordinară ce s-a desfășurat fizic au votat pentru proiectul de hotărâre

Targoviste- Nefteyugansk

Protocolul de înfrățire fusese semnat în 1995, ce-i drept. Pe site-ul primăriei nu am găsit alte referiri nici la consistența acelui Protocol nici la o eventuală denunțare a lui.

De asemenea, mai multe orașe din România sunt înfrățite cu orașe din China.

Deva- Yancheng; relații reactivate

În 2019, o delegație oficială din partea municipalității din orașul Yancheng (China) s-a aflat în vizită la Deva, onorând astfel invitația făcută de Primarul Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea.

Delegația oficială din Yancheng a fost condusă de către Yin Jinlai – Vicepreședinte al Comitetului Permanent al Congresului Municipal al Poporului Yanchen.

Oaspeții chinezi s-au întâlnit la sediul Primăriei Municipiului Deva cu Primarul Municipiului Deva și cu alți reprezentanți ai acestei instituții. Discuțiile au vizat două teme principale, respectiv cooperarea în domeniul agriculturii moderne și a produselor agricole și schimburi și cooperare comercial-economică între municipiul Deva și orașul Yancheng. Edilul șef a vorbit și despre interesul altor investitori chinezi de a-și deschide capacități de producție în municipiul Deva.

Craiova Shiyan

În anul 1996, a fost semnată o înţelegere economică şi tehnologică între oraşele Craiova şi Shyan pentru promovarea relaţiilor de prietenie şi pentru întărirea înţelegerii reciproce dintre oraşele mai sus menţionate.

La 23 decembrie 1999 s-a semnat un protocol de înfrăţire între cele două oraşe prin care se urmăreau schimburi de prietenie şi colaborare în domeniile economice, cercetare ştiinţifică şi tehnologică, învăţământ, ştiinţe medicale, agricultură, cultură, sport, etc.

Arad-Fushun

În 2020, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad și Yonghui Cui, viceguvernator al Provinciei Fujian, din Republica Populară Chineză, au semnat acordul de înfrățire între județul Arad și Provincia Fujian. Acordul a fost semnat pe o perioadă de perioadă de cinci ani şi intră în vigoare la data semnării. Evenimentul s-a desfășurat în mediul online, cele două părți fiind prezente „față în față” prin conexiune video, un eveniment inovator al schimburilor diplomatice în contextul special al luptei comune împotriva epidemiei de Covid-19.

Județul Arad și Provincia Fujian vor coopera pentru creşterea capacităţii instituţionale ale autorităţilor publice locale de pe raza fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, cu scopul asigurării dezvoltării economico-sociale a comunităţilor locale, precum şi pentru implementarea unor proiecte comune. Urmare a semnării acestui acord, cei doi parteneri administrativi vor contribui la dezvoltarea cooperării între organizaţiile şi instituţiile de cultură, sănătate, învăţământ, știință și tehnologie, sport, turism, mediu din unităţile lor administrativ-teritoriale.

Delegația chineză a fost reprezentată la eveniment de Cui Yonghui -vice Guvernator, Jiang Yu, Ambasadorul Republicii Populare Chineze la București și alții

Calarasi- Hengyang – orașul care a donat chinezilor 30.000 de măști

În perioada 06.04.2020 – 14.08.2020, între Municipiul Călărași, Județul Călărași, România și Orașul Hengyang, Provincia Hunan din Republica Populara Chineza– oras înfrățit în conditiile legii, s-a inițiat și concretizat colaborarea în ceea ce privește donarea, de către municipiul Călărași, a unui număr de 30.000 măști medicale de unică folosință, conforme cu Regulamentul European 93/42 privind importul și punerea pe piață a echipamentelor medicale;

Cluj Napoca-Ningbo

În 2014, primarul Emil Boc a semnat marți acordul de colaborare dintre municipiul Cluj-Napoca și orașul Ningbo, din China, după ce, în prealabil, Consiliul Local a avizat această colaborare în ultima ședință. Potrivit reprezentaților Biroului de Presă al Primăriei municipiului Cluj-Napoca, acordul propune colaborarea și susținerea reciprocă în domeniile economic, comercial, educațional și medical.

Primarul Emil Boc a participat la Forumul Primarilor din Europa Centrală și de Est organizat de Primăria orașului Ningbo, China. El a prezentat în cadrul evenimentului oportunitățile de colaborare și de investiții pe care le oferă Clujul, unul dintre proiectele cele mai importante fiind “Cluj Innovation City”. Sub acest nume, mai multe universități din Cluj, în parteneriat cu primăria și cu firmele de IT din oraș dezvoltă diferite evenimente, forumuri și chiar un proiect cu finanțare europeană care vizează elaborarea unor programe care să transforme Cluj-Napoca în “brained city”. La Forumul de la Ningbo participă reprezentanți din 16 orașe și municipii din Europa Centrală și de Est.

Primarul Emil Boc a participat și la Conferința de cooperare în domeniul educațional dintre Ningbo și universitățile din Europa Centrală și de Est. În cadrul acestei conferințe, edilul a prezentat profilul universitar al orașului, politicile municipiului în domeniul educației și oportunitățile de colaborare universitară, mai susține sursa citată.

Orașul Ningbo are o populație de 5,7 milioane de locuitori și este recunoscut prin dimensiunea economică, istorică, universitară și culturală. Ningbo este unul din orașele pilot din China în domeniul inovării și a obținut în 2013 statutul de oraș cu cel mai bun mediu investițional din China. Sursa. Vezi și acest text.

Galati-Wuhan

Acord de înfrãţire între municipiul Galaţi şi oraşul Wuhan din R.P.Chinezã. În perioada 30 iulie – 13 august 1987 s-a semnat la Galaţi Protocolul privind stabilirea de relaţii de înfrãţire între municipiul Galaţi şi oraşul Wuhan.

În perioada 15 – 22 noiembrie 1990, s-au încheiat la Galaţi Convenţii în vederea realizãrii de schimburi economice (mãrfuri prin contrapartidã cu combinatul SIDEX), schimburi de studenţi, de cadre medicale.

În martie 1991 s-a semnat la Wuhan un Protocol – Acord privind dezvoltarea prieteniei dintre Wuhan şi Galaţi şi pe baze materiale. Pe 23 aprilie 1991 s-a semnat la Galaţi un Protocol despre schimbul şi cooperarea dintre Galaţi şi Wuhan în domeniile economic, învãţãmânt, sanitar, culturã, sport.

În 1995 s-a semnat la Galaţi Memorandumul de Principiu pentru preparativele expoziţiei de comercializare de mãrfuri exportate din Wuhan – China.

Relaţiile dintre cele douã municipalitãţi s-au reluat în martie 2002, când o delegaţie chinezã a vizitat municipiul Galaţi.

În perioada 16-18 octombrie 2002 a avut loc la Wuhan Forumul asupra Dezvoltãrii Oraşelor Înfrãţite, ocazie cu care a fost semnat Memorandumul de înţelegere asupra schimbului şi cooperãrii între oraşele înfrãţite în noul secol.

Rusia se înfrățește forțat cu orașe din Ucraina

La câteva zile după anunțul că Sankt Petersburg va fi înfrățit oficial cu Mariupol ocupat, guvernatorul Sankt-Petersburgului, Alexander Beglov, a vizitat orașul-port ucrainean devastat capturat de Rusia după trei luni de lupte sângeroase.

Beglov a mers la o școală, unde le-a înmânat copiilor tablete și a intrat să vadă teatruldin Mariupol, unde sute de civili au fost uciși într-un bombardament al forțelor ruse în martie.

„Fiecare școală din Mariupol va fi ajutată de una din Sankt Petersburg”, a spus Beglov , potrivit articolelelor din presă. Câteva zile mai târziu, a detaliat planurile pentru statutul de oraș geamăn, anunțând că Sankt Petersburg va finanța reconstrucția caselor, școlilor și grădinițelor din Mariupol și va trimite echipe de muncitori în construcții.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro