NASA a lansat o sonda spatiala spre asteroidul Bennu pentru a strange probe
Sonda spatiala Osiris Rex, primul vehicul spatial american care pleaca in misiune catre un asteroid, a pornit in calatorie fara complicatii. Sonda urmeaza sa aduca inapoi pe Pamant o proba de sol de pe asteroidul Bennu. „Totul a mers struna”, a declarat pentru FAZ managerul NASA, Tim Dunn dupa decolarea rachetei „Atlas” de pe cosmodromul Cape Canaveral, joi seara (ora locala).
La o ora dupa start, ajunsa deja in spatiu, Osiris Rex s-a desprins de sistemul sau transportator deasupra coastei de vest a Australiei. „Sonda functioneaza in mod autonom si comunicam cu ea”, a declarat managerul NASA, Geoffrey Yoder, citat de FAZ.
Osiris Rex are in fata sa o calatorie de 650 de milioane de kilometri si e programata sa ajunga la asteroidul Bennu in anul 2018. In 2020, sonda, lunga de sase metri si grea de 2100 de kilograme, se va apropia suficient de asteroid incat sa colecteze o proba de 60 pana la 2.000 grame. In 2023, o capsula cu proba se va intoarce cu aceasta pe Pamant.
Sonda spatiala japoneza „Hayabusa” a aterizat pe un astfel de corp ceresc deja din anul 2005, si a adus in anul 2010 primele probe de sol colectate vreodata de pe un asteroid.
Asteroidul Bennu are un diametru de 500 de metri si ar putea ajunge periculos de aproape de Pamant in urmatorii 150 de ani. Chiar daca riscul este foarte mic, NASA este de parere ca asteroidul este unul dintre cei mai periculosi cunoscuti pana acum. De asemenea, cercetatorii asteapta de la misiunea care a costat in jur de 1 miliard de dolari si informatii despre modul de formare a sistemului solar.