Sari direct la conținut

Consilierii pentru securitate nationala ai lui Trump l-au avertizat sa nu-l felicite pe Putin. Oricum, el a facut-o

HotNews.ro

Felicitandu-l pe presedintele rus Vladimir Putin pentru realegerea sa, presedintele Trump a ignorat, marti, avertismentele directe ale consilierilor sai pentru probleme legate de securitate nationala, inclusiv o nota din mapa cu informatiile zilei in care era scris cu majuscule „NU-L FELICITATI”, dupa cum afirma oficiali la curent cu apelul telefonic, potrivit Rador, care citeaza The Washington Post.

Trump a ales totodata sa ignore mesajele consilierilor sai care il sfatuiau sa condamne recenta otravire a unui fost spion rus in Marea Britanie cu o puternica substanta paralizanta – un incident pentru care atat guvernul britanic, cat si cel din SUA au invinuit Moscova.

Conversatia presedintelui cu Putin, pe care Trump a calificat-o drept „foarte placuta”, i-au atras noi critici pe tema comportamentului sau „potolit” fata de unul dintre cei mai mari rivali geopolitici ai Statelor Unite intr-un moment cand un consiliu special face investigatii cu privire la amestecul Rusiei in alegeri si la contactele pe care campania lui Trump le-a avut cu oficiali rusi.

Desi, in ultima vreme, Administratia Trump a adoptat o pozitie mai dura fata de Rusia – inclusiv prin noile sanctiuni de saptamana trecuta impuse unor grupari pentru amestecul lor in alegeri si pentru o serie de atacuri cibernetice – presedintele a refuzat sa se alature cu tarie Londrei in a acuza fatis Moscova pentru otravirea lui Serghei Skripal si a fiicei sale, Iulia, la Salisbury, in Anglia, saptamana trecuta. Starea sanatatii lor ramane foarte grava.

Trump le-a spus jurnalistilor ca, in cursul conversatiei care a atins mai multe subiecte, inclusiv controlul armamentului si situatia securitatii din Siria si din Coreea de Nord, el a transmis urarile sale de bine cu ocazia noului mandat de sase ani al lui Putin. Secretara de presa a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, le-a spus jurnalistilor ca incidentul Skripal nu a fost discutat. Surse oficiale au mai spus ca informatiile legate de Siria si Coreea de Nord i-au fost transmise in scris presedintelui inaintea convorbirii.

„Probabil, ne von intalni intr-un viitor nu prea indepartat”, a spus Trump referindu-se la Putin, desi Sanders a subliniat ca nu e nimic planificat.

Biroul de Presa al Casei Albe a refuzat sa comenteze dosarul informativ transmis lui Trump. Doua persoane la curent cu problema au recunoscut ca printre materiale se aflau si instructiuni prin care i se recomanda sa nu il felicite pe Putin. Dar un inalt oficial de la Casa Alba a subliniat ca H.R. McMaster, consilierul pentru securitate nationala, nu a mentionat problema in timpul convorbirii telefonice avute cu presedintele, McMaster aflandu-se la Casa Alba inaintea si in timpul conversatiei cu Putin.

Potrivit unor oficiali ai administratiei, nu se stie daca Trump a si citit notele respective. O persoana la curent cu convorbirea a declarat ca Trump, initiatorul convorbirii, a deschis discutia felicitandu-l pe Putin.

Tonul presedintelui a atras riposta senatorului republican de Arizona, John McCain, totodata presedintele Comisiei pentru foretele armate din Senat, care a scris pe Twitter urmatorul mesaj: „Un presedinte american nu conduce Lumea Libera felicitandu-i pe dictatori pentru castigarea unor false alegeri”. Dar senatorul republican de Tennessee, Bob Corker, presedintele Cimisiei pentru relatii externe din Senat, a parut mai putin nelinistit, subliniind ca Trump a felicitat si niste lideri ai unor state mult mai totalitare. „Nu as da o prea mare atentie”, a spus Corker.

Ultimul demers al lui Putin menit sa-i consolideze putere a constat, potrivt analistilor, in niste alegeri trucate, in urma carora el si-a adjudecat 76% din voturi in fata mai multor candidati lipsiti de importanta. Liderii unor tari au ezitat sa-l felicite pe Putin, avand in vedere ca realegerea sa a survenit intr-un context in care o buna parte din presa e controlata de stat, iar cel mai important opozant al sau a fost impiedicat sa candideze.

Faptul ca Trump nu a pus pe tapet presupusa otravire de catre Moscova a unui fost spion rus in Marea Britanie risca sa ii supere pe oficialii din Londra, care incearca sa ii convinga pe cei mai apropiati aliati ai Marii Britanii sa condamne atentatul. Rusia a negat implicarea in otravirea de pe 4 martie, dar incidentul a afectat grav relatiile ruso-britanice, iar, saptamana trecuta, premierul britanic Theresa May a anuntat drept riposta expulzarea a 23 de diplomati rusi.

Putin a negat ca Rusia ar fi avut vreun rol in acest incident, calificand acuzatia drept o „prostie”.

Intrebata daca Administratia Trump crede ca Rusia a avut parte de niste alegeri „libere si corecte”, dna Sanders a spus ca administratia isi concentreaza atentia asupra alegerilor din SUA. „Noi nu dictam altor tari cum sa-si orgnizeze alegerile”, a spus ea. „Tot ce stim e ca Putin a fost ales in tara lor, iar noi nu le putem dicta cum sa le organizeze”.

Thomas Wright, directorul Centrului pentru Statele Unite si Europa de la Brookings Institution, spune ca actiunile lui Trump sunt „un semn ca el doreste a politica externa prorusa”, ceea ce contravine pozitiei mai dure adoptate de administratia sa.

„Toata lumea incearca sa inteleaga ce inseamna asta”, a spus Wright. „Smecherii Rusiei ne spun: ‘Fiti atenti la noi, nu luati in seama presedintele si mesajele lui de pe Twitter”. Dar adevarul e ca reactia lui inseamna politica. Faptul ca pana acum nu s-au impus sanctiuni mai dure ca reactie la otravire inseamna politica”.

Aplauzele lui Trump pentru victoria lui Putin a rezonat cu alte asemenea convorbiri de felicitare pe care le-a avut, inclusiv cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, pentru castigarea mult disputatului referendum care i-a intarit o putere deja dictatoriala, si cu presedintele Chinei, Xi Jinping, pentru „extraordinara sa ascensiune” dupa ce, luna trecuta, Xi a facut ca Partidul Comunist sa elimine limitarea mandatului prezidential.

„Cred ca e grozav. Poate ca ar trebui sa incercam si noi asta intr-o zi”, a spus Trump potrivit unei inregistrari obtinute de CNN de la o reuniune cu usile inchise a donatorilor republicani care a avut loc la clubul sau Mar-a-Lago din Florida cu cateva saptamani in urma.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro