Sari direct la conținut

Marea Britanie: Ministrul pentru Brexit, David Davis, a demisionat

HotNews.ro
David Davis, Foto: Arhiva personala
David Davis, Foto: Arhiva personala

Ministrul pentru Brexit David Davis a demisionat din guvernul britanic, anunță BBC. Demisia lui vine la câteva zile după ce Theresa May a asigurat suportul cabinetului pentru planul de Brexit, în ciuda criticilor că era „moale” și că, în realitate, e un un Brexit doar cu numele.

Luni, May urmează să le prezinte parlamentarilor britanici propunerile privind o “zonă de liber schimb pentru mărfuri”.

Davis a fost numit în funcție în 2016 și a fost responsabil pentru negocierea retragerii din UE a Marii Britanii.

Si Steven Baker, seretarul pentru Brexit, și-a anunțat demisia la scurt timp după anunțul făcut de Davis.

Pentru cele două tabere, euroscepticii intransigenți și partizanii fervenți ai UE, acordul încheiat este insuficient. În opinia lui John Longworth, președintele grupului „Leave Means Leave” (“A pleca înseamnă a pleca”), Theresa May încearcă să-i înșele pe cei pro-Brexit. “Brexitul lui May înseamnă BRINO- Brexit In Name Only (un Brexit doar cu numele) – un fals Brexit”.

Deputatul laburist pro-UE Chuka Umunna a vorbit despre o nouă păcăleală cu ușile închise care ne va pune pe toți într-o situație și mai rea”.

Potrivit “Times”, Theresa May a adoptat o linie dură și a promis aliaților săi să-l demită pe ministrul afacerilor externe, Boris Johnson, care a susținut Brexit, dacă va încerca să “submineze acordul de pace”. Guvernul britanic reafirmă faptul că este în interesul celor două părți să ajungă la un acord pe Brexit, prevăzut pentru 29 martie 2019.

Potrivit documentului care prezintă poziția guvernului, miniștrii spun că s-au înțeles să negocieze o “zonă de liber schimb pentru mărfuri”, care va permite Regatului Unit să aibă un regulament comun pentru toate bunurile pe un teritoriu vamal comun. Aceasta ar permite Regatului Unit să-și fixeze propriile taxe vamale și să încheie noi acorduri de liber-schimb. Au convenit de asemenea că Parlamentul va avea puterea de a decide dacă Regatul Unit continuă sau nu să urmeze legislația UE pe viitor.

Răbdarea companiilor britanice „este epuizată” în fața lipsei de claritate a guvernului

Organizaţia British Chambers of Commerce (BCC), care reunește 52 de camere de comerț regionale din Marea Britanie, a cerut o mai mare claritate cu privire la relațiile comerciale cu UE după Brexit, programat pentru sfârșitul lunii martie 2019, precum și o încetare a disputelor politice care împiedică negocierile Londrei cu Bruxelles-ul.

„Timp de doi ani, companiile au fost răbdătoare. Am susținut nevoia guvernului de a găsi cea mai bună soluție posibilă pentru economia britanică”, a declarat Adam Marshall, directorul general al BCC, într-un comunicat.

„Acum, când data de ieșire a Regatului Unit din UE se apropie și răbdarea companiilor este epuizată”, a spus el răspicat.

BCC a subliniat că incertitudinea prelungită în legătură cu relațiile comerciale de pe ambele maluri ale Canalului a reprezentat un obstacol în calea investițiilor în afaceri. Cele mai recente cifre de la Oficiul pentru Statistica Naţională publicate săptămâna trecută au raportat o scădere de 0,4% a investiţiilor corporatiste în Marea Britanie în primul trimestru.

De asemenea, organizația a publicat o listă cu 24 de întrebări majore pe care le pun companiile britanice cu privire la consecințele practice ale Brexituui și la care ele așteaptă un răspuns guvernamental.

Potrivit BCC, s-au înregistrat progrese doar în două dintre aceste chestiuni – ocuparea forței de muncă a europenilor în Marea Britanie după Brexit și standardele din industrie au fost îndeplinite. Dar companiile deplâng lipsa unui răspuns concret la toate celelalte subiecte, inclusiv transportul aerian de mărfuri, prezența sau absența vizelor suplimentare pentru călătorii de afaceri în Europa sau introducerea potențială a tarifelor vamale pentru comerțul între Regatul Unit și UE.

Profesioniștii din sectorul juridic, de consultanță și de publicitate și-au exprimat, de asemenea, preocuparea într-o scrisoare deschisă către premierul Theresa May. Reamintind că acest sector are 4,6 milioane de angajaţi, contribuie cu 188 miliarde de lire sterline la economia țării și este un exportator major al serviciilor dincolo de granițele Marii Britanii, acești profesioniști cheamă guvernul să ia în calcul contribuția lor la negocierile cu UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro