Sari direct la conținut

Raport ONU: China tratează islamul ca pe o boală mentală

HotNews.ro
Raport ONU: China tratează islamul ca pe o boală mentală

Un milion de musulmani se aflăîn prezentîn tabere de internare chinezești, conform unei estimări făcute de oficiali ONU și SUA. Foști prizonieri, majoritatea uiguri, o minoritate etnică musulmană, au povestit reporterilor despre procesul deîndoctrinare la care au fost supuși, scriu cei de laThe Atlantic.

Aceștia spun că acest proces durează mai multe luni, timp în care prizonierii sunt forțați să renunțe la islam, să își critice credințele musulmane și să cânte cântece de propagandă despre Partidul Comunist Chinez ore la rând. Aceștia mai povestesc că au fost forțați să mănânce porc și să consume băuturi alcoolice, o practică interzisă musulmanilor. Există, de asemenea, rapoarte care semnalează cazuri de tortură și omor.

Comisia Executivă a Congresului din SUA cu sediul în China descrie tabăra din regiunea Xinjiang ca fiind ,,cel mai mare caz deîncarcerare din întreaga lume a unei minorități la ora actuală.”

Beijing a avut ca țintă inițial extremiștii uiguri, însă acum orice manifestare care exprimă chiar și vag credințe musulmane- precum creșterea bărbii în cazul bărbaților – poate să câștige cuiva un loc în tabăra de internare.

La începutul lunii, când un membru ONU a întrebat un oficial chinez despre aceste tabere, acesta a declarat că ,,nu există centre de reeducare” în țară, deși există documente guvernamentale care se referă la tabăra din Xinjiang în acest mod. În schimb, acesta a susținut că este vorba despre o școală vocațională pentru criminali.

China a vândut o narațiune foarte diferită propriei populații. Cu toate că autoritățile descriu frecvent aceste tabere ca fiind școli, autoritățile le mai leagă de alte tipuri de instituții: spitale.

,,Credințele religioase sunt văzute ca fiind o patologieîn China”, explică James Millward, profesor de Istoria Chinei la Universitatea din Georgetown, care adaugă că Beijingsusține adesea că religia alimentează extremismul și separatismul. ,,Așa că acum numesc centrele de reeducare spitale menite să vindece gânditul. Este o inoculare, o procedură medicală de tipul caută-și-distruge pe care își doresc să o aplice întregii populații uigure pentru a vindeca germenii extremismului. Dar nu putem vorbi despre acordarea de șanse în acest caz- ei doar închid prizonierii luni de zile în condiții foarte proaste.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro