Sari direct la conținut

OSCE condamnă cerința Albaniei ca site-urile agențiilor media independente să își afișeze online sursa veniturilor

HotNews.ro
OSCE condamnă cerința Albaniei ca site-urile agențiilor media independente să își afișeze online sursa veniturilor

Reprezentantul departamentului pentru libertatea presei al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) , Harlem Désir, a criticat vehement inițiativa Albaniei de a închide 44 de site-uri ale unor agenții media independente. Harlem Desir consideră că aceasta este o măsură potențial restrictivă la adresa mass-mediei independente, relateazăBalkan Insight.

,,Statele nu ar trebui să impună înregistrarea obligatorie a mass-mediei online ca o condiție prealabilă pentru munca lor, deoarece o astfel de obligație poate avea un efect negativ asupra libertății presei”, a declarat Désir într-un comunicat de presă.

,,Această practică, atunci când este pusă în aplicare, ar putea restricționa în mod serios accesul publicului la diverse surse de informare, existența unei pluralități a vocilor și ar putea eroda dreptul la libertatea de exprimare și informare online”, a adăugat el.

Apărătorii Drepturilor Civile, o organizație internațională pentru drepturile omului, a catalogat de asemenea mișcarea guvernului drept ,,o decizie care încalcă grav libertatea de exprimare și sporește intervenția guvernului împotriva unui număr mic de publicații care sunt încă libere.”

,,Pe lista site-urilor amenințate cu închiderea sunt unele dintre singurele agenții media de investigații independente din țară, care sunt pe deplin transparente cu privire la cine le finanțează”, a declarat Vasilika Laçi, Director de program organizației Apărătorii Drepturilor Civile.

Prim-ministrul Edi Rama, a scris într-o postare pe Twitter săptămâna trecută că site-urile web trebuie să se înregistreze la autoritatea fiscală ca începutul unei ,,campanii anti-defăimare”, adăugând că dorește să ,,legalizeze portalurile”.

Luni, Autoritatea pentru Comunicare, o instituție care este nominal independentă, a publicat o listă cu 44 de pagini web care riscă închiderea dacă nu se înregistrează la autoritățile fiscale și nu își publică codul de identificare fiscală online. Acestea au primit un termen limită de 72 de ore pentru a face acest lucru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro