Sari direct la conținut

Aproape jumătate din locurile de muncă din Departamentul de Stat al Trump sunt încă neocupate

HotNews.ro
Mike Pompeo, Foto: Flickr
Mike Pompeo, Foto: Flickr

Casa Albă nu a desemnat încă un ambasador al SUA în 18 țări. Printre acestea se află și Australia, un aliat tradițional al Americii, care începe să se repoziționeze mai aproape de China în relațiile internaționale și economice, scrieThe Atlantic.

Australia este unul dintre aliații cei mai apropiați ai Statelor Unit. Soldații săi au luptat alături de americani în Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, Coreea, Vietnam, Afganistan și Irak. Australia este membră a celui mai exclusivist club de informații din lume, „Five Eyes” (celelalte patru state membre sunt Statele Unite, Canada, Marea Britanie și Noua Zeelandă). Prim-ministrul său conservator declară că vrea să ajute Statele Unite să contracareze dominația crescândă a Chinei în Asia de Est. De ce nu primește Australia mai mult respect de la administrația Trump?

Timp de mai mult de doi ani, Statele Unite nu au reușit să trimită un ambasador la Canberra, iar australienii care acordă atenție politicii externe consideră omisiunea ca fiind greu de trecut cu vederea.

,,Devine o adevărată jignire, în special pentru cei care au încredere în alianță”, a spus James Curran, un cercetător în politici externe la Universitatea din Sydney. „Ei se tem că este un semnal de la Washington că Australia ar putea să nu fie atât de apreciat ca partener, la urma urmei.”

,,Din perspectiva președintelui Trump, Australia este un aliat de clasa a doua”, a declarat fostul premier Kevin Rudd.

Pentru oricine, cu excepția diplomaților, acest lucru ar putea părea puțin mai mult decât un protocol nerespectat și sentimente rănite. Cu excepția acestui lucru: Australia dezbate viitorul său strategic în Asia care se află în plină ascensiune. Ar trebui să se țină de rolul tradițional al aliatului militar al Statelor Unite sau, în schimb, să devină partener economic al Chinei?

De zeci de ani, australienii au încercat să joace ambele roluri în același timp, dar acesta este un act de echilibru din ce în ce mai dificil. Pe măsură ce conflictele se accentuează între Trump și Xi Jinping, australienii încep să se teamă că vor fi forțați să aleagă o parte sau alta – și nu sunt siguri în ce direcție să o apuce.

Prim-ministrul Scott Morrison a cerut o întâlnire cu Trump la summitul ASEAN din Singapore, dar președintele a decis să ignore evenimentul. Între timp, Xi la invitat pe Morrison la Beijing, parte dintr-o ofensivă care include oferirea șansei de participare în proiecte economice în jurul Pacificului.

,,Avem o dezbatere fundamentală aici despre politica externă și de apărare, pentru că acum începem să vedem că America nu va juca rolul pe care ne-ar plăcea să îl joace în Asia”, a declarat Hugh White, decanul Gânditorilor Strategici Australieni.

,,Fără prezența sigură a SUA, a avertizat el, Australia nu va avea altă opțiune decât să se îngrijească de ascensiunea Chinei. Trebuie să acceptăm provocarea de a ne negocia locul în noua Asia fără sprijin din partea SUA”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro