Sari direct la conținut

Avocatul european: UK poate rămâne în UE, dacă nu-i convine acordul Brexit

HotNews.ro
Brexit, Foto: Flickr/ www.inkmedia.eu
Brexit, Foto: Flickr/ www.inkmedia.eu

​Marea Britanie va putea să renunțe uniltateral la Brexit și să rămână astfel în Uniunea Europeană, dacă va dori – este de părere Avocatul general la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în opinia oficială pe care a emis-o la cererea unor parlamentari britanici.

Potrivit unui comuncat al Curții de Justiție a UE, Campos Sánchez-Bordona, a propus instanței UE de la Luxemburg să perimită Marii Britanii să-și revoce unilateral opțiunea Brexitului dacă regatul va dori. Astfel, în cazul unui viitor acord Brexit UK-UE care să nu le convină britanicilor sau în cazul în care nu se va adopta un acord Brexit, Regatul Unit va putea pur și simplu să se răzgândească și să rămână mai departe membru al Uniunii Europene ca și până acum.

Avocatul general subliniază faptul că retragerea dintr-un tratat internațional este, prin definiție, un act unilateral al unui stat parte și o manifestare a suveranității sale. În opinia lui, revocarea unilaterală ar reprezenta o manifestare a suveranității statului membru care a început procesul de ieșire din UE și care dorește să-și inverseze decizia inițială.

Avocatul general a analizat articolul 50 din Tratatul de Funcționare a UE și vine cu o serie motive pentru care UK ar avea voie să decidă unilateral să renunțe la Brexit, în ciuda faptului că Guvernul de la Londra a încheiat negocierile cu Comisia Europeană pentru retragerea din UE:

  • Încheierea unui acord nu este o condiție prealabilă pentru finalizarea Brexitului.
  • Articolul 50 alineatul (2) din TFUE prevede că un stat membru care decide să se retragă are obligația să notifice Consiliul European cu privire la „intenția sa” – ci nu la „decizia sa” – de ieșire, iar această intenție se poate schimba.
  • Respingerea revocării ar conduce, în practică, la ieșirea forțată din UE a unui stat care, potrivit jurisprudenței recente a Curții de Justiție a UE, va continua să fie din toate punctele de vedere un stat membru al UE.

„Ar fi ilogic să forțăm statul membru să se retragă din UE pentru ca apoi să trebuiască să negocieze aderarea”, mai crede oficialul european.

Reamintim că guvernul de la Londra a încheiat negocierile cu Comisia Europeană și a finalizat draftul de acord de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, însă mai departe executivul britanic are dificultăți în a obține votul Parlamentului de la Londra pentru acordul Brexit. Marea Britanie astfel riscă să iasă din UE fără un acord privind viitoarea relație comercială cu Uniunea Europeană, ceea ce ar pune în pericol economia britanică.

Dacă, însă, Curtea de Justiție a UE va fi de acord cu opinia formulată de avocatul general de pe lângă instanța de la Luxemburg, Regatul Unit va avea posibilitatea să se răzgândească în privința Brexitului și să rămână mai departe în UE, cu toate drepturile de care dispune aca stat membru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro