Sari direct la conținut

Arabia Saudită deportează zeci de etnici rohingya în Bangladesh

HotNews.ro
Arabia Saudită deportează zeci de etnici rohingya în Bangladesh

Zeci de etnici rohingya sunt deportați din Arabia Saudită în Bangladesh, deși aceștia sunt originari din Myanmar. Într-o filmare trimisă site-ului Middle East Eye pot fi văzuți mai mulți bărbați care așteaptă în linie în centrul de detenție Shumaisi din Jeddah să fie deportați, informează Al Jazeera.

Unii dintre bărbați au cătușe deoarece au încercat în prealabil să scape de deportarea în Bangladesh. Persoana care a trimis filmarea către MEE susține că bărbații deportați au fost ținuți prizonieri în centrul de detenție din Arabia Saudită vreme de șase ani.

,,Am fost aici în ultimii cinci-șase ani, acum mă trimit în Bangladesh. Vă rog să vă rugați pentru mine”, spune bărbatul din videoclip.

Cel mai mulți dintre bărbații în cauză au intrat în Arabia Saudită cu ajutorul unor vize pentru pelerinaj, dar au rămas pentru a-și găsi locuri de muncă. Unii deținuți din Shumaisi au povestit MEE că au trăit în Arabia Saudită întreaga lor viață înainte de a fi aduși în centrul de detenție după ce poliția saudită a descoperit că nu aveau vize de ședere.

Nay San Lwin, un activist rohingya, a declarat pentru Al Jazeera că cei mai mulți etnici rohingya au ajuns în Arabia Saudită în 2012 după izbucnirea violențelor în statul Rakhine.

De atunci, aceștia și-au sprijinit financiar familiile aflate în taberele de refugiați din Bangșadesh. Atunci când vor ateriza în Dhaka, etnicii rohingya vor deveni automat refugiați și vor fi transportați în tabăra de refugiați Cox Bazaar.

Nay San a explicat că la intrarea în Arabia Saudită amprentele etnicilor rohingya sunt înregistrate sub diferite naționalități- din India, Pakistan, Bangladesh sau Nepal- deoarece identitatea rohingya nu este recunoscută.

,,Potrivit legii saudite, deoarece aceștia sunt înregistrați cu o altă naționalitate, nu putem face nimic pentru a le oferi ajutor legal”, a spus Nay San.

,,Arabia Saudită a adus patru ambasadori la centrul de detenție. Trei ambasade au refuzat să îi accepte. Bangladesh a fost singura care să îi accepte”, a precizat acesta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro