Misiunea imposibilă a Theresei May la Bruxelles
Mesajul Uniunii Europene este clar: nu vom negocia nimic privitor la granița irlandeză. Ce ar putea obține prim-ministrul britanic din această poveste? În cel mai bun scenariu, Brexitul este întârziat, consideră analiștii politici, potrivit DW .
Votul de marți din Parlamentul britanic nu a clarificat cu nimic situația Marii Britanii în raport cu Brexitul. Încă nu există un suport al majorității pentru o variantă de ieșire din Uniunea Europeană. Singura certitudine pe care o avem este că cea mai mare teamă a tuturor părților implicate în procesul decizional este un Brexit fără acord. Membrii parlamentului nu au precizat cum ar putea trece un acord prin Parlament- același Parlament care a respins un acord săptămâna trecută. Parlamentarii nu au reușit să se pună de acord să susțină extinderea perioadei de negociere, organizarea unor noi alegeri sau a unui al doilea referendum sau să anuleze întregul proces de brexit. Singurul lucru pentru care Parlamentul a fost capabil să cadă de acord a fost să îi ofere Theresei May sarcina dificilă de a obține o nouă înțelegere cu UE pe parcursul următoarelor două săptămâni.
Problema de la graniță
Membrii Parlamentului au optat pentru înlocuirea backstop-ului irlandez, care este menit să prevină apariția unei granițe problematice între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, cu ,,aranjamente alternative”- o mișcare susținută de May. Însă obținerea acestui lucru pare imposibilă în acest moment. Liderii UE de la Bruxelles au susținut în mod repetat că aspectul graniței irlandeze nu este negociabil.
Se anunță un război de uzură în saga Brexit. Totul depinde de guvernul Irlandei. Aceștia vor să evite cu orice preț reinflamarea conflictelor din regiune. Dacă Irlanda și UE nu vor fi deschise pentru negocieri, acest lucrur ar putea duce la un Brexit fără acord și la stabilirea unei granițe rigide. May ar putea să parieze pe o reconsiderare a poziției din partea Irlandei. Pentru că nu mai are nimic de pierdut, ar putea la fel de bine să își pună speranțele în dorința irlandezilor de a evita cu orice preț conflictul local.
Speranțe pentru o amânare?
Uniunea Europeană speră ca în următoarele două săptămâni Marea Britanie să se adâncească în abisul Brexit, să apeleze la simțul comun și să obțină o extindere a fazei de negociere- câteva săptămâni sau luni în plus. Acest scenariu ar avea avantajul de a face posibilă evitarea pagubelor economice imediate pentru Marea Britanie și ar oferi Westminsterului timp să apeleze la un plan B pentru o ieșire normală din UE.
Membrii Parlamentului European și diplomații din blocul comunitar sunt obosiți de saga bREXIT. În momentul de față, nimeni nu ar paria prea mulți bani pe faptul că Marea Britanie va părăsi Uniunea pe 29 martie. Amână, câștigă timp și așteaptă- aceasta pare să fie tactica UE în prezent.