MAE bulgar l-a recunoscut pe Juan Guaido ca preşedinte al Venezuelei, dar Rumen Radev a făcut apel pentru reţinere
Sub titlul „Poziţia MAE”, Ministerul de Externe al Republicii Bulgaria a declarat, în cursul serii de luni, că îl consideră pe autoproclamatul Juan Guaido ca preşedinte al Venezuelei drept şef al statului legal, informează Sega, citată de Rador.
Iată ce se arată în text: „Ministerul de Externe al Republicii Bulgaria are convingerea că poporul venezuelean trebuie să aibă dreptul de a-şi decide singur viitorul, bazat pe principiile democraţiei şi statului de drept. Potrivit datelor oficiale, din Venezuela au plecat deja circa 4 milioane de persoane. Inflaţia este pe cale să ajungă la 1,7 milioane de procente. Lipsesc alimente, medicamente, apă potabilă – ţara se află în faţa unei imense crize umanitare. La data de 26 ianuarie 2019, Uniunea Europeană, inclusiv Bulgaria, a făcut apel pentru desfăşurarea urgentă a unor alegeri prezidenţiale libere, transparente şi corecte în Venezuela.
Statele membre au menţionat că dacă nu se va anunţa organizarea unor noi alegeri, zilele următoare vor întreprinde acţiuni inclusiv cu privire la problema recunoaşterii conducerii ţării în conformitate cu articolul 233 din Constituţia Venezuelei. În rezoluţie, adoptată cu 439 de voturi „pentru”, faţă de 104 voturi „împotrivă” şi 88 de „abţineri”, Parlamentul European şi-a declarat sprijinul deplin pentru Adunarea Naţională ca singurul organism democratic legitim al Venezuelei şi l-a recunoscut pe Juan Guaido drept preşedinte interimar legitim, în conformitate cu Constituţia Venezuelei. Nicolas Maduro, care în anul 2018 a fost ales prin vot, declarat drept nelegitim de UE, SUA, Argentina, Brazilia, Canada, Columbia şi alte state din America Latină, a anunţat deja că nu se va conforma cu apelul pentru organizarea de alegeri prezidenţiale noi şi transparente.
Credem că domnul Juan Guaido, preşedinte al Adunării Naţionale, va organiza, în calitate de preşedinte interimar al Venezuelei, desfăşurarea unor alegeri prezidenţiale libere, corecte şi democratice, în conformitate cu Constituţia. Ministerul de Externe de la Sofia a iniţiat o procedură de conciliere pentru un proiect de hotărâre, prin care să se susţină tranziţia către o guvernare democratică în Venezuela, bazată pe supremaţia legii şi respectarea drepturilor omului”.
Anterior, președintele Rumen Radev a spus, într-o poziţie dătă publicităţii de secretariatul său, că e nevoie de reținere: „Evenimentele din Venezuela trezesc îngrijorare și nelinişte. Există un risc real de escaladare și violență. În aceste condiții, deosebit de importante e să se păstreze dialogul între guvern și opoziție, în numele procesului politic, care va conduce la o soluție pașnică pentru viitorul țării. Criza politică poate fi rezolvată doar prin organizarea de alegeri transparente în conformitate cu Constituția ţării și cu supraveghere internațională”, menţionează Radev.
„Cu toate acestea, propunerea pentru o poziție europeană comună nu conduce la o astfel de soluție. Criticile mele nu reprezintă o susţinere pentru o parte sau alta din conflict. Este vorba despre supremația dreptului internațional și convingerea fermă că încălcarea acestuia nu poate produce rezultate pozitive. Din punct de vedere politic, a trebuit să învățăm lecția că ultimatumurile întrerup întotdeauna canalele de comunicare și blochează oportunitățile de negociere. Ca și în multe cazuri cu alte țări în ultimele decenii creşte riscul de se provoca violenţă şi conflict intern, care să destabilizeze pentru mult timp țara și regiunea și să aducă suferință poporului în Venezuela”, a declarat preşedintele bulgar Rumen Radev. „Cred că Bulgaria ar trebui să se abțină de la susținerea poziției europene propuse”, a afirmat șeful statului.