La Repubblica: Guvernele europene, cu excepţia Italiei, au semnat acordul privind drepturile de autor
În ciuda faptului că Italia şi alte şapte ţări au votat împotrivă, guvernele din UE au găsit un acord pentru proiectul de directivă privind drepturile de autor pe piaţa digitală, facilitând astfel adoptarea uneia dintre cele mai disputate măsuri ale acestei legislaturi, în cazul în care săptămâna viitoare se va ajunge la un acord cu Parlamentul European, scrie La Repubblica citată de Rador.
Ambasadorii statelor membre au ajuns la un acord vineri seara târziu, după ce Franţa şi Germania au ajuns la un compromis pentru a scuti start-up-urile cu mai puţin de 5 milioane de vizitatori unici pe lună de anumite obligații ale directivei. Textul, care a fost propus de Comisie în 2016, a reprezentat obiectul unui conflict intens şi al unei campanii de lobby fără precedent pentru UE.
Pe de o parte, giganţi ai web-ului precum Google şi activiştii în favoarea libertăţii internetului denunţă pericolele cenzurii, iar de cealaltă, editori, muzicieni şi creatori de conţinut cer să fie remuneraţi pentru munca lor şi să se pună capăt furtului de material protejat de drepturi de autor pe Internet. În conformitate cu articolul 13 din directivă, cel mai contestat de altfel, platforme precum YouTube ar fi obligate să filtreze și să elimine materialele protejate de Copyright încărcate abuziv de utilizatori.
Ţările care au votat împotriva textului final propus de către Președinția României a Consiliului UE au fost Italia, Polonia, Olanda, Suedia, Finlanda, Luxemburg, Malta şi Slovacia. „Mă bucur să văd că ţările UE au găsit o voce comună pentru legea drepturilor de autor,” a comentat pe Twitter vicepreşedintele Comisiei, Andrus Ansip.
“Europenii merită să aibă legi privind drepturile de autor adaptate la era digitală: e un lucru bun pentru creatori, pentru platforme şi pentru utilizatorii frecvenţi ai internetului”, a adăugat Ansip. Guvernele şi Parlamentul European trebuie să ajungă la un acord şi asupra altui element contestat al directivei: articolul 11 care vizează remunerarea editorilor, jurnaliştilor şi autorilor, articol care ar putea forţa platforme precum Google News să încheie acorduri şi să plătească pentru a arăta fragmente (snippet) sau titluri de articole publicate de alte site-uri.
Textul documentului aprobat de majoritatea guvernelor europene nu place asociaţiilor editorilor din UE care consideră că propunerea Parlamentului European reprezintă „un pas în direcţia cea bună”, dar că ar aduce editorilor o “incertitudine juridică substanţială, deoarece nu protejează suficient de clar folosirea materialui de către agregatorii de ştiri şi de motoarele de căutare”.
Potrivit asociaţiilor editorilor europeni, modalitatea în care Parlamentul European a abordat problemele ridicate de articolul 11 din directiva privind drepturile de autor, care se referă la remunerarea jurnaliştilor şi autorilor, reprezintă o “soluţie echilibrată” pentru protejarea mass-mediei din lumea digitală.
Decisivă pentru soarta directivei va fi reuniunea trilaterală dintre Consiliul UE, Parlamentul European şi Comisie, care va avea loc pe 11 sau 12 februarie la Strasbourg.