Sari direct la conținut

El Periodico: Europa privește cu scepticism strategia SUA împotriva organizaţiei Stat Islamic (ISIS)

HotNews.ro
El Periodico: Europa privește cu scepticism strategia SUA  împotriva organizaţiei Stat Islamic (ISIS)

Washingtonul face o „schimbare tactică” și încă nu specifică retragerea trupelor sale din Siria, fapt care îi îngrijorează pe partenerii săi europeni, anunță El Periodico citat de Rador.

Strategia occidentală din Siria este încă plină de întrebări. După ce în luna decembrie, anul trecut, președintele american Donald Trump a surprins anunțând retragerea celor 2.000 de soldați desfăşuraţi până în prezent în țara arabă, partenerii săi europeni se uită cu scepticism la planurile Washingtonului. Aceste diferențe au devenit evidente din nou, vineri, la München, unde a avut loc Conferința de Securitate.

Din capitala bavareză, secretarul american al Apărării, Patrick Shanahan, a încercat să-și calmeze aliații. „Statele Unite rămân angajate în cauza coaliției: suprimarea permanentă a Statului Islamic (ISIS), atât în Orientul Mijlociu, cât și în afara lui”, a remarcat el. Cu toate acestea, șeful Pentagonului a remarcat că prezența trupelor pe teren este „în scădere”.

Retragerea din Siria rămâne în vigoare, lucru care îi îngrijorează partenerii europeni. „Încă încercăm să înțelegem modul în care americanii intenționează să se retragă”, a declarat un reprezentant european pentru Reuters. „Nu cred că există încă o clarificare”. Sub acoperirea anonimatului, atât politicienii europeni, cât și americani, au asigurat că nu s-a stabilit nicio dată pentru retragere.

Shanahan, care și-a asumat responsabilitatea la Pentagon după ce predecesorul său, Jim Mattis, a părăsit biroul în dezacord cu decizia Trump, a subliniat că Washingtonul își va menține războiul împotriva acestui grup terorist jihadist, dar cu o „schimbare de tactică”. „Vom continua să susținem capacitatea partenerilor noștri locali pentru a face față rămășițelor Statului Islamic”, aşa cum vom continua în Afganistan, Filipine sau Africa sub-sahariană. În acest scop, Statele Unite intenționează să construiască o coaliție „mai mare și mai puternică”.

Lunea trecută, gherilele kurde au lansat ofensiva finală împotriva oraşului Baghuz, la granița dintre Siria și Irak, ultima redută a ISIS din țara controlată de Bashar al-Assad. Trump a asigurat că se așteaptă ca ofensiva să fie finalizată în această săptămână.

De ani de zile, Conferința de Securitate de la München a devenit una dintre cele mai importante întâlniri din politica internațională, scenariul ideal în care anumite sectoare ale clasei politice susțin o militarizare mai mare și lansează discursuri care, ulterior, sunt diluate.

La deschiderea acestui forum, ministrul german al Apărării, conservatoarea Ursula von der Leyen, i-a dat dreptate lui Trump care a subliniat că Germania „s-a angajat” să crească până la 2% din produsul intern brut (PIB) contribuția sa NATO. „Europenii trebuie să aibă o contribuţie mai mare”, a spus el. Totuşi, guvernul său, împreună cu social-democrații (SPD), face foarte dificil ca acest scenariu să fie îndeplinit pe termen scurt.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro