Sari direct la conținut

Franţa: Proiect de lege împotriva incitării la ură pe internet, prezentat în mai

HotNews.ro
Macron, Foto: Captura video
Macron, Foto: Captura video

​Un proiect de lege împotriva incitării la ură pe internet va fi prezentat în mai, a afirmat miercuri preşedintele francez, Emmanuel Macron, declarându-se împotriva unei tentative de a interzice anonimatul online, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Textul va fi depus de deputata formaţiunii La République en marche Laetitia Avia şi va relua propunerile din raportul său pe această temă, a adăugat şeful statului într-un discurs la dineul anual al Consiliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa (Crif).

„Acest text va conţine dispoziţii clare impunând retragerea rapidă a oricărei forme de incitare la ură, folosind toate tehnicile de reperare a identităţii în cel mai scurt timp posibil şi, în final, îndemnând platformele la asumarea răspunderii, inclusiv pe plan juridic”, a spus Emmanuel Macron.

„Trebuie să ne inspirăm din ceea ce au făcut vecinii noştri germani (…), să aducem sancţiuni judiciare, penale şi materiale, să îndemnăm la responsabilitatea persoanelor şi a platformelor”, a adăugat el.

Secretarul de stat francez pentru economie digitală, Mounir Mahjoubi, a declarat ulterior la BFMTV că nivelul amenzilor nu a fost încă decis, dar că va fi „ridicat”, pentru a fi „descurajatoare”.

Emmanuel Macron a subliniat că statul francez a început să lucreze împreună cu reţeaua socială Facebook şi a denunţat atitudinea lui Twitter, care are nevoie de câteva zile pentru a elimina mesaje cu incitare la ură şi de săptămâni sau chiar luni pentru a comunica coordonatele autorilor acestora.

În contextul acestui proiect de lege, „în mod evident va fi ridicată problema anonimatului”, a mai spus el, după care a părut să respingă această posibilitate.

„Ar trebui să interzicem peste tot anonimatul pe internet? Cred că astfel ne-am îndrepta spre mai rău, aşa că va trebui să ne gândim la asta de două ori”, a adăugat preşedintele francez, Emmanuel Macron.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro