Sari direct la conținut

Statele UE renunță la taxarea giganților digitali, pentru a se concentra pe reforma globală

HotNews.ro
Statele UE renunță la taxarea giganților digitali, pentru a se concentra pe reforma globală

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) vor anunța, săptămâna viitoare, că au renunţat la planul de a introduce o taxă digitală, pentru a se concentra pe reforma globală prin care vor fi taxați giganţii internetului, informează site-ul agenției Reuters citând documente UE consultate în avans, informează Mediafax.

Conform planului inițial, elaborat de Comisia Europeană anul trecut, companiile mari din tehnologie, precum Amazon, Alphabet (Google) și Facebook, ar fi trebuit să plătească o taxă pentru vânzările de date, piețele online și publicitatea targetată. Dar câteva state membre UE au blocat inițiativa, temându-se de pierderea unor venituri și de represalii din partea Statelor Unite și a altor țări afectate.

Noua strategie a UE s-ar putea să fie salutată de giganții digitali precum Google și Facebook, care ar fi intrat sub incidența taxei preconizate de 3% pe veniturile generate.

„O serie de delegații continuă să aibă obiecții fundamentale”, a scris Președinția română a UE într-un document pregătit înainte de reuniunea miniștrilor de finanțe ai UE din 12 martie și consultat de Reuters. Această întâlnirea era văzută drept ultima oportunitate pentru a ajunge la o înțelegere cu privire la planul de taxare.

Documentele consultate de Reuters arată că, săptămâna viitoare, miniștrii de finanțe din UE vor avea pe masă o propunere de acord pentru a continua să lucreze la o reformă fiscală globală pregătită de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), un club al națiunilor bogate. Reforma globală a taxelor fiscale este dezbătută de ani de zile, dar nu s-a ajuns niciodată la un acord, deoarece interesele naționale diferă foarte mult.

Reformele fiscale la nivelul UE trebuie susținute de toate cele 28 de state membre pentru a fi aprobate, dar Irlanda și țările scandinave s-au opus ferm revizuirii. Alte țări au fost, de asemenea, sceptice.

În încercarea de a salva planul european de taxare, Franța, cel mai puternic susținător al taxei, a convenit în decembrie cu Germania, cea mai mare economie din blocul european, să-și limiteze domeniul de aplicare al taxei pentru giganții internetului doar la publicitatea digitală. Dar chiar și acest plan cu un impact mai redus a fost primit cu scepticism în unele capitale europene.

Pe măsură ce planul european a început să se împotmolească, Franța, Italia și Spania s-au orientat către introducerea unei taxe digitale la nivel național.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro