Femeile care ajung cadeți de marină în Rusia sunt de părere că nu sunt pregătite să pășească pe nave de război
Din 2008, momentul în care Academia Navală din Kaliningrad și-a deschis porțile tinerelor candidate, competiția pentru un loc a devenit tot mai acerbă. Cu toate acestea, femeile cadet spun că, deși femeile nu pot ajunge în poziția de comandant, acest lucru nu este problematic momentan, transmite Reuters, citat de Euronews.
Alina Politika este una dintre cele 42 de femei cadet ai academiei navale din enclava baltică a Rusiei, Kalinigrad. Politika știe că este puțin probabil să pășească vreodată pe o navă de război.
Diploma și gradul militar obținute de femei nu diferă prin nimic de cele obținute de cadeții de sex masculin, însă forțele navale rusești nu acceptă femei în poziția de comandanți- o situație pe care cursantele academiei navale nu o percep ca fiind problematică momentan.
,,În viitor am putea să obținem asta”, spune Politika. ,,Dacă e să ne comparăm cu alte state, vedem că acolo există femei care lucrează pe nave și au și femei în poziția de comandant”.
Politika spune că este mulțumită de perspectiva de a lucra de pe mal. Aceasta este viziunea împărtășită de cei mai mulți cadeți de la Academie.
Kaliningrad găzduiește flota baltică a Rusiei și este înconjurat de Polonia și Lituania, ambele state Nato. Relațiile dintre acestea și Kremlin au devenit tot mai tensionate din cauza crizei din Ucraina.
Academia Navală a Rusiei, N. G. Kuznetsov, și-a deschis porțile pentru femei în 2008. Concurența între tinerele femei din Rusia care își doresc să devină cadeți de marină a crescut de atunci, în ciuda faptului că există limite stricte în ceea ce privește călătoriile în străinătate și folosirea telefoanelor mobile în campus.
Un decret semnat de președintele Vladimir Putin în 2000 enumeră 456 de poziții care nu pot fi ocupate de femei deoarece acestea ar presupune ,,muncă grea și activitate în condiții de muncă nefavorabile”.