Le Monde: Unda de șoc europeană a cazului austriac
Este greu de imaginat un document mai copleșitor pentru un lider politic european decât cel care a fost făcut public vineri, 17 mai, de media germane: un video de o calitate perfectă, datând din 2017, în care este văzut și auzit viitorul vicecancelar austriac, Heinz-Christian Strache, oferind unei tinere, pe care o crede cu legături cu un oligarh rus, contracte publice profitabile în schimbul unui sprijin financiar pentru partidul său, relatează Le Monde preluat de Rador.
În timpul acestei conversații, înregistrate la Ibiza (Spania), cu câteva săptămâni înaintea alegerilor legislative din Austria, dl Strache discută și despre posibilitatea pentru investitorul rus să preia controlul unui cotidian popular austriac pentru a susține partidul lui de extremă dreapta, FPÖ, și vorbește despre strategia de control al media a prim-ministrului ungar, Viktor Orban.
Aceste dezvăluiri au provocat un seism politic în Austria. Dl Strache a demisionat din funcțiile sale de vicecancelar și șef al partidului. Cancelarul, Sebastian Kurz, a declarat că nu mai poate guverna în coaliție cu FPÖ și a convocat noi alegeri.
Aliați jenați
Unda de șoc a acestui scandal depășește totuși cu mult granițele Austriei. Confirmă cele mai rele bănuieli pe care guvernele democratice europene le au privind legăturile acestor partide de extremă dreapta cu structurile de putere ale Rusiei lui Vladimir Putin: să propui să vinzi în secret interese naționale reprezentantului unei țări ale cărei încercări de amestec și de manipulare a proceselor electorale în Uniunea Europeană mobilizează toate serviciile de contraspionaj ține de o stranie concepție despre patriotism. Demisionând, dl Strache a tras învățăminte din aceste revelații. Aliații săi europeni, jenați, suferă mai mult.
Cazul Strache a planat asupra marii manifestații naționaliste organizate sâmbătă, la Milano, de viceprim-ministrul italian și șef al Ligii, cu vreo zece alte partide de extremă dreapta, printre care Rassemblement național al Marinei Le Pen. Dacă dna Le Pen a sfârșit prin a condamna, luni, “greșeala gravă” a dlui Strache, dl Salvini a tăcut.
Scandalul pică în cel mai prost moment pentru ei: FPÖ era o veriga importantă în strategia de formare a unui grup eurosceptic în Parlamentul European, după alegerile din 23 – 26 mai. Toate sondajele lasă să se întrevadă un mare progres al partidelor naționaliste cu ocazia acestui scrutin, dar unitatea lor este și mai slăbită.
Cealaltă consecință a căderii vicecancelarului Strache este eșecul strategiei de alianță dreapta – extrema dreaptă la care visau domnii Salvini și Orban pentru Parlamentul European. Cancelarul Kurz, care era pionierul acesteia, a arătat clar acest eșec sâmbătă. Germanul Manfred Weber, șeful PPE (Partidul Popular European, care grupează partidele dreptei moderate în Parlamentul UE) și candidat al acestui curent la președinția Comisiei, s-a făcut la rândul lui ecoul acestui eșec duminică seară: “Învățămintele ce trebuie trase din comportamentul dezgustător al populiștilor de dreapta din FPÖ”, a scris el pe Twitter, “sunt că nu trebuie să-i lăsăm pe acești radicali să influențeze Europa noastră”.
Lucrurile sunt astfel, într-adevăr, mai clare. E timpul, pentru democrații europeni, să țină la distanță aceste partide care se pretind suveraniste, dar primesc sfaturi la Moscova – sau la Hotel Bristol, la Paris, de la americanul Steve Bannon, ideologul lui Donald Trump.