Sari direct la conținut

Igor Dodon a sesizat Curtea Constituțională. Vrea să știe când poate dizolva Parlamentul

HotNews.ro
Igor Dodon, Foto: Facebook / Igor Dodon
Igor Dodon, Foto: Facebook / Igor Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a adresat miercuri Curții Constituționale ca să explice de când încep cele trei luni în care Parlamentul trebuie să își înceapă activitatea și să învestească Guvernul – de la 9 martie, când au fost validate mandatele deputaților, sau de la 21 martie, când a avut loc ședința de constituire a Legislativului. Dodon susține că, cel mai probabil, deputații au la dispoziție doar două săptămâni pentru a debloca activitatea Parlamentului, iar în caz contrar vor avea loc alegeri anticipate, scrie deschide.md.

Într-un briefing, Igor Dodon a criticat faptul că parlamentarii nu au ajuns până acum la crearea unei majorități.

„Suntem în premieră în istoria modernă a Republicii Moldova când la expirarea a trei luni de la alegeri parlamentare, la două luni de la ședința de constituire a Parlamentului, nu avem președinte al Parlamentului, nu avem majoritate parlamentară, guvern funcțional. Condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați și grupuri parlamentare. Oamenii așteaptă rezultate, așteaptă crearea majorității parlamentare ca deputații să se apuce de lucru”, a declarat Dodon.

El a susținut că, cel mai probabil, deputații au la dispoziție doar două săptămâni pentru a debloca activitatea Parlamentului, iar în caz contrar vor avea loc alegeri anticipate.

Igor Dodon afirma recent că, în cazul în care se va ajunge la alegeri anticipate, acestea vor avea loc, cel mai probabil, în luna octombrie, iar cele locale vor fi organizate în 2020.

El a reiterat că PSRM examinează doar posibilitatea unei alianțe cu Blocul ACUM și aproape a exclus posibilitatea negocierilor cu Partidul Democrat.

De asemenea, deputatul PAS Mihai Popșoi susținea că Blocul ACUM așteaptă în continuare Partidul Socialiștilor la discuții. „Noi de două ori i-am invitat, ei nu s-au prezentat și discuțiile au rămas la aceeași etapă. Noi, împreună cu cetățenii, sperăm să găsim o soluție”, a spus el.

Partidul Democrat a lansat invitații celorlalte fracțiuni parlamentare pentru a iniția discuții în vederea creării unei coaliții, a amintit purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămuraru. El și-a exprimat speranța că alegerile parlamentare anticipate vor fi evitate.

Până în prezent au existat câteva runde de discuții între reprezentanți ai PSRM și ai Blocului ACUM, dar fără rezultat.

PSRM cere funcția de președinte al Parlamentului, câteva portofolii importante în guvern, împuterniciri sporite pentru șeful statului și câteva legi, inclusiv acordarea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică. Blocul ACUM optează pentru un Guvern minoritar și adoptarea unui pachet de legi pentru așa-numita „dezoligarhizare” a statului.

Socialiștii au avut o întrevedere oficială și cu democrații, mediată de Igor Dodon, după care părțile au declarat că au divergențe pe subiecte politice, mai precizează Radio Chișinău.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro