The Telegraph: Fabricanţii de arme ruşi se retrag din Venezuela ca urmare a întârzierii plăţilor/ Moscova nu abandonează însă Caracasul
Fabricanţii de arme ruşi se retrag din Venezuela ca urmare a întârzierilor mari înregistrate la plata echipamentelor şi serviciilor militare, potrivit celor comunicate ziarului Telegraph de o sursă apropiată de Ministerul rus al Apărării, luni, citează Rador.
Venezuela este unul din cei mai mari cumpărători de armament din Rusia din 2006, cu contracte de peste 10 miliarde de dolari pentru echipamente care includ de la mitraliere Kalaşnikov, la avioane Suhoi şi sisteme de rachete.
Vânzările au ajutat la cimentarea relaţiilor politice dintre Caracas şi Moscova.
Comerţul cu arme are un caracter inerent politic, dar în general Rusia vinde arme oricărei ţări care şi le poate permite – în ultimii patru ani însă, Venezuela s-a zbătut să facă faţă obligaţiilor sale financiare.
Moscova adună aproximativ 15 miliarde de dolari anual din exporturile militare în ţări străine şi aceşti bani sunt transferaţi prin masiva companie holding de stat Rostec, care a ajuns să controleze aproape două treimi din industria apărării din Rusia.
Industria de armament a Rusiei deleagă un personal important în străinătate pentru a-i gestiona imperiul global.
Unii din aceşti reprezentanţi îşi desfăşoară activitatea de la Ambasada rusă, cu paşapoarte diplomatice. Marea lor majoritate sunt instructori sau tehnicieni care se deplasează cu avionul pentru a-i ajuta pe clienţi să pună în funcţiune şi să întreţină achiziţiile. Apoi pleacă dacă nu se mai semnează alte contracte.
Rostec şi-a mutat oamenii din Venezuela în ultimele patru luni, după ce a constatat că fondurile s-au terminat, a spus sursa.
Conform Wall Street Journal, primul ziar care a relatat despre retragerea Rostec din Venezuela, numărul lor a fost şi de 1000, dar acum au mai rămas câteva zeci. Sursa Telegraph nu a putut da cifre exacte, dar estimează că la apogeu este posibil ca prezenţa Rostec să fi ajuns la 2000 de oameni.
Retragerea Rostec nu înseamnă că Moscova abandonează Caracasul. În martie, un contingent de 100 de militari ruşi în uniformă au ajuns în Venezuela. Sursa spune că ei erau ingineri genişti trimişi să realizeze lucrări de întreţinere gratuite, pentru care Rostec cerea bani.
Nici Kremlinul, nici Rostec nu au făcut declaraţii oficiale despre retragerea personalului.