O nouă ediţie a emisiunii "Linie directă cu Vladimir Putin" va avea loc peste o săptămână
O nouă ediţie a emisiunii „Linie directă cu Vladimir Putin” va avea loc miercurea viitoare, pe 20 iunie, a anunţat Serviciul de presă al Administraţiei prezidenţiale de la Kremlin. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a subliniat că a început deja înregistrarea întrebărilor adresate şefului statului rus. La 20 iunie 2019, la ora 12:00 (ora Moscovei), posturile de televiziune „1TV”, „Rossia-1”, „Rossia-24”, NTV, OTR, „Mir” şi posturile de radio „Maiak”, „Vesti FM” şi „Radio Rossia” vor transmite în direct o nouă ediţie a programului special intitulat „Linie directă cu Vladimir Putin” – se afirmă în comunicatul publicat de Serviciul de presă al Kremlinului, potrivit Russia Today, citată de Rador.
„Întrebările adresate preşedintelui Rusiei pot fi expediate, începând din data de 9 iunie, ora 8:00, până la terminarea programului, în ziua de 20 iunie. Cele mai interesante şi actuale dintre acestea vor fi adresate preşedintelui rus în timpul transmisiei directe” – au precizat surse din cadrul Serviciului de presă, amintind că întrebările pot fi adresate doar în limba rusă şi nu trebuie să depăşească 70 de caractere.
Amintim că emisiunea „Linie directă cu Vladimir Putin” din anul 2018 a durat 4 ore şi 17 minute şi a avut loc pe data de 7 iunie. O jumătate de oră mai trebuia pentru ca cea de-a 16-a emisiune „Linie directă cu Vladimir Putin” să bată recordul, ca durată, înregistrat în anul 2013. Preşedintele rus a răspuns anul trecut la întrebările cetăţenilor timp de 4 ore şi 17 minute, iar recordul stabilit în anul 2013 a fost de 4 ore şi 47 de minute. În cadrul emisiunii din 2018, Vladimir Putin a reuşit să răspundă la aproape 65 de întrebări din cele 3 milioane sosite la adresa preşedintelui.
Emisiunea de anul trecut „Linie directă cu Vladimir Putin” a primit peste 1,7 milioane de întrebări adresate de către cetăţeni, anunţau organizatorii. Emisiunea de anul trecut a avut loc la ora 12:00, ora Moscovei. Se menționează că cele mai multe întrebări au fost adresate telefonic (peste 1.000.381 de întrebări), prin intermediul SMS – aproximativ 384.132 de întrebări, Mesaje multimedia (MMS) – 41.359 de persoane i-au adresat întrebări liderului rus.
În afară de aceste întrebări au mai fost cele înregistrate în format video, prin intermediul aplicației 13.314 de întrebări şi prin intermediul dialogului video – 6.620 de întrebări. 185.000 de persoane au încercat să adreseze întrebări preşedintele rus, Vladimir Putin, pe site-ul emisiunii. Potrivit organizatorilor, prin intermediul unor reţele sociale în format text au fost primite 49.302 de mesaje, iar în format video – 2.828 de mesaje. Mesaje text adresate prin intermediul aplicației, 44.145.
Emisiunea durează, de regulă, trei ore şi jumătate, iar Vladimir Putin răspunde timp de mai multe ore întrebărilor cetăţenilor ruşi. Şeful statului rus va răspunde la cele mai importante întrebări, inclusiv despre starea economiei, problemele din sectorul locuinţelor, securitatea socială şi altele.
Pregătirile pentru cea de-a 17-a ediţie a emisiunii „Linie directă cu Vladimir Putin” au fost deja demarate, începând din data de 9 iunie.
„Pregătirile pentru cea de-a 17-a ediţie a emisiunii „Linie directă cu Vladimir Putin”, în cadrul căreia liderul de Kremlin va răspunde la întrebările adresate de cetăţenii Rusiei, este în plină desfăşurare”, anunţă organizatorii. Transmisiunea în direct se va face de la Gostinîi Dvor, fiind asigurată de posturile de televiziune 1TV, Rossia-1, Rossia-24, NTV, OTR, MIR şi posturile de radio Maiak, Vesti FM şi Radio Rossia. Aceasta va fi a doua emisiune „Linie directă cu Vladimir Putin”, organizată după alegerile prezidenţiale din 18 martie 2018 şi preluarea noului mandat prezidenţial de către Vladimir Putin, anunţă organizatorii.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a răspuns la întrebările cetăţenilor ruşi de 12 ori în calitate de şef de stat şi de patru ori în calitate de premier al Rusiei. Potrivit unei anchete, cele mai multe întrebări care sunt adresate liderului de la Kremlin se referă la problemele sociale, economice, accesul la muncă, la servicii, la locuinţe şi educaţie, transporturi, asigurarea unei trai decent. Subiectele abordate de preşedintele rus, Vladimir Putin în emisiunea precedentă „Linie directă cu Vladimir Putin” au fost: sancțiunile impuse de către Occident la adresa Rusiei, prăbușirea prețurilor la petrol, economia Rusei, scăderea producției interne, reducerea salariilor şi a locurilor de muncă, rata medie anuală a inflației, creșterea prețurilor la produsele alimentare cu 14%, introducerea unor restricții la importurile de produse alimentare din străinătate, dezvoltarea agriculturii ruse, PIB-ul, situaţia din sectorul agrar, rezervele Băncii Centrale sau aşa-numitele rezerve internaţionale ale statului, fondurile de rezerve ale Guvernului (există două fonduri: Fondul de Rezervă şi Fondul Bunăstării Naţionale).
Liderul rus s-a referit atunci şi la politică externă, criza din Siria, terorismul din Orientul Mijlociu, Asia, SUA şi Europa, lupta împotriva terorismului. Un alt subiect abordat anul trecut a fost cel referitor la conflictele din Turcia, Ucraina, Republica Moldova, Georgia. Vladimir Putin sublinia atunci că Rusia cooperează eficient în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai, Uniunea Economică Eurasiatică, BRICS și alte structuri.
Această emisiune era un proiect comun al Primului Canal al televiziunii publice ruse şi al postului de televiziune Rossia. Realizatorii emisiunii sunt ajutaţi în studiou de colegii lor şi de cei de la call-center. Anul acesta s-a luat decizia de a nu invita în studiou personalităţi culturale, politice, personaje ale unor reportaje, medici, cadre didactice, funcţionari, oameni de afaceri, agricultori, studenţi, oameni de ştiinţă, militari, angajaţi ai structurilor de ordine, aşa cum se proceda de regulă.
Amintim că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a avut pe 15 iunie 2017 cea de-a 15-a „linie directă” anuală, în cursul căreia a răspuns la întrebările cetăţenilor. Acest format de comunicare a apărut încă în timpul primului mandat prezidenţial al lui Vladimir Putin. Prima „linie directă” a avut loc pe 24 decembrie 2001. De atunci „linia directă” a fost organizată anual, cu excepţia anilor 2004 şi 2012. Putin a participat, în total, la 16 transmisiuni, dintre care 11 în calitate de şef al statului şi patru, ca şef al guvernului. Emisiunea se va transmite şi cu interpretare pentru persoanele cu deficienţe de auz.
După cum a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, majoritatea întrebărilor se vor referi la problematica socială. Peste 1.700.000 de întrebări au fost adresate anul trecut de către cetăţenii ruşi pentru emisiunea „Linie directă cu Vladimir Putin”, anunţă Agenţia de presă TASS, care citează datele furnizate de organizatori. Se menţionează că cele mai multe întrebări au fost adresate telefonic (peste 623.000 de întrebări), prin intermediul SMS – aproximativ 260.000 de întrebări, pe site-ul special al programului televizat – 107,3 mii de persoane i-au adresat întrebări liderului rus.
Este vorba despre un exerciţiu mediatic minuţios pregătit. Marea majoritate a întrebărilor se axează în fiecare an pe dificultăţile economice ale oamenilor, în special a celor din provincie: salarii, amatorismul autorităţilor locale şi ineficienţa administraţiei, dezastre ecologice şi infrastructuri inexistente.
În cadrul primei emisiuni „Linie directă cu Vladimir Putin”, din 24 decembrie 2001, liderului rus i-a adresat o întrebare un elev din clasa a cincea de la Şcoala №4 din oraşul Usti Kuta, din regiunea Irkutsk, Pavel Ţvetkov. Acesta i-a relatat şefului statului că de fapt cursurile din şcoală au fost suspendate din cauza că a fost oprită furnizarea energiei termice de mai bine de trei luni. Preşedintele rus, Vladimir Putin a promis că guvernatorul regiunii Irkutsk va face tot ceea ce îi stă în puteri pentru a redeschide şcolile. Peste trei zile, primarul din Usti Kuta, Evgheni Korneiko, a demisionat din funcţie, iar sediul instituţiei de învăţământ a fost renovat, în luna ianuarie 2002.
În cadrul celei de-a doua emisiuni „Linie directă cu Vladimir Putin”, din 19 decembrie 2002, preşedintele rus, Vladimir Putin, a facilitat acordarea cetăţeniei Federaţiei unui cetăţean care primise Ordinul de Erou al Federaţiei Ruse. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a primit un mesaj de la Oleg Kozlov, sublocotenent al Diviziei a 201- a Armatei Ruse, dislocată în Tadjikistan. Potrivit militarului rus, în anul 1994, acesta primise Ordinul de Erou al Rusiei pentru participarea la luptele de la frontiera tadjiko-afgană. În pofida acestei importante distincţii, acesta nu a reuşit să obţină cetăţenia rusă pentru el şi familia sa. Preşedintele rus, Vladimir Putin a fost cel care i-a promis că va recurge la prerogativele sale speciale şi va soluţiona problema sublocotenentului Oleg Kozlov, a soţiei sale Svetlana şi a celor doi copii. În acelaşi an, la 25 decembrie, ei au primit cetăţenia rusă.
În cadrul celei de-a treia emisiuni „Linie directă cu Vladimir Putin”, din luna decembrie 2003, o locuitoare din localitatea Degtiarevski, raionul Kociubeiev, Ţinutul Stavropol, i s-a plâns preşedintelui că localitatea nu are apă curentă, iar, la 18 decembrie 2003, problema sesizată de femeie era deja soluţionată.
În cadrul emisiunii „Linie directă cu Vladimir Putin” din 27 septembrie 2005, a condiţionat aprobarea candidaturii unui guvernator de soluţionarea unei probleme sociale, în urma unei sesizări primite telefonic, fiind vorba de guvernatorul ţinutului Stavropolie, Aleksandr Cernogorov.
În cadrul emisiuni „Linie directă cu Vladimir Putin” din 2010, preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat de medicul cardiolog Hrenov, angajat al Spitalului din oraşul Ivanovo, că, în timpul vizitei sale în acest oraş, a fost adusă aparatură din alte spitale iar pacienţii erau de fapt doctori îmbrăcaţi în pacienţi, iar asistentele au fost obligate să declare salarii de două ori mai mari faţă de cele reale. Liderul de la Kremlin a dispus atunci un control din partea Ministerului Sănătăţii.
În cadrul emisiunii „Linie directă cu Vladimir Putin” din 16 aprilie 2015, preşedintele rus Vladimir Putin a ajutat o fetiţă grav bolnavă, Sofia Babici, să-şi achiziţioneze un stimulator cardiac.
În cadrul emisiunii „Linie directă cu Vladimir Putin” din 14 aprilie 2016, preşedintele rus Vladimir Putin a ajutat-o pe Marina Solomatina, mamă cu mulţi copii, să obţină un teren pentru a construi o casă şi a mai ajutat un elev supradotat din regiunea Iaroslav să primească un bilet în cunoscuta Tabără de copii supradotaţi Artek. Ilia a participat de două ori la conferinţa Startup Village din Skolkovo şi este autorul mai multor invenții.
În cadrul emisiunii „Linie directă cu Vladimir Putin” din 15 iunie 2017, a ajutat-o pe Daria Starikova, din regiunea Murmansk, diagnosticată cu un cancer în stadiu avansat, să fie adusă la Moscova unde i s-a acordat asistență după cele mai noi metode de tratament. Preşedintele rus, Vladimir Putin a subliniat că acesta a fost cel mai dramatic caz sesizat, care l-a marcat, potrivit Russia Today, citată de Rador.