Sari direct la conținut

Începe Summit-ul pentru alegerea funcţiilor de vârf din Europa. Dar procesul ar putea să nu se oprească aici

HotNews.ro
Donald Tusk, Foto: Consiliul European
Donald Tusk, Foto: Consiliul European

Cei 28 s-au reunit joi pentru prima oară, pentru a încheia procedura de numire în funcţiile de vârf din instituţiile europene, şi anume la preşedinţia Comisiei. Dar aceasta ar putea să nu fie ultima întâlnire în acest scop, potrivit Diario de Noticias, potrivit Rador.

Din capul locului, pentru că poziţiile sunt împărţite în interiorul Consiliului European însuşi, acolo unde va trebui să se adopte decizia pe baza rezultatelor electorale, pentru Parlamentul European. Apoi, pentru că în Parlament nu există o majoritate cu privire la un nume. Acesta va fi punctul de start al reuniunii cu liderii europeni.

Preşedintele Consiliului, Donald Tusk, va lua act de rezultatele diverselor reuniuni pe care le-a avut cu grupurile politice în ultimele trei săptămâni. La Summit-ul care a urmat alegerilor europene, Tusk fusese mandatat de către cei 28 să dialogheze cu grupurile politice reprezentate în Parlamentul European.

„Aceste consultări au arătat că există păreri diferite, interese diferite, dar şi o voinţă comună de a încheia acest proces înaintea primei sesiuni a Parlamentului European”, care este programată pe 2 iulie. „Rămân precaut optimist, întrucât cei cu care am discutat şi-au manifestat hotărârea de a decide rapid”, a declarat preşedintele Consiliului European în scrisoarea sa de invitaţie, pe care o adresează de obicei şefilor de stat sau de guvern.

Tusk a pregătit structura dezbaterii printr-o „abordare maximală”, a arătat un înalt funcţionar al Uniunii Europene contactat de „DIÁRIO DE NOTÍCIAS”, precizând că „se aşteaptă ca lucrurile să fie finalizate între joi şi vineri”.

Discuţiile s-ar putea prelungi până în zorii zilei de vineri, fiind sigur faptul că „până atunci situaţia rămâne deschisă şi fără speculaţii legate de nume”, a mai afirmat aceeaşi sursă, care a arătat ironic spre lista care se află în discuţie şi „care este cunoscută de toţi”, aluzie la candidaţii cap de listă pentru Parlamentul European.

În cursa pentru conducerea executivului comunitar, având drept bază procedura Spitzenkandidat-ului – cu alte cuvinte, candidatul susţinut de fiecare grup politic reprezentat în Parlamentul European – există două nume care corespund profilului susţinut de socialişti şi liberali. Socialistul olandez Frans Timmermans şi liberala daneză Margrethe Vestager, ambii deţinând „experienţă de guvernare” la nivel „naţional şi în Europa”, care sunt „caracteristici” pe care candidatul conservator „[Manfred] Weber nu le are”, după cum afirmă primul-ministru portughez, António Costa.

Partidul Popular European s-a încăpăţânat, însă, insistând asupra faptului că la preşedinţia Comisiei trebuie să se afle candidatul de pe lista cu cele mai multe voturi. Iar în acest caz, preşedinţia i-ar reveni germanului Manfred Weber, pe care „practic nimeni nu îl cunoaşte” în ţara sa şi „cu atât mai puţin în Europa”, după cum a comentat o sursă parlamentară pentru „DIÁRIO DE NOTÍCIAS”.

Guvernul portughez, condus de socialistul António Costa, l-a susţinut public pe Frans Timmermans, deşi recunoaşte că „indiscutabil, Margrethe Vestager deţine şi ea o experienţă executivă în guvernul Danemarcei, dispune de o bună experienţă executivă şi în Comisie”. Costa a admis pe 28 mai că daneza „îndeplineşte criteriile”. Ieri, acesta şi-a reiterat punctele de vedere la Lisabona.

Coregrafie

Reuniunea va începe cu tradiţionalul schimb de opinii cu preşedintele Parlamentului European, la ora 15:00. Vor fi adoptate concluziile cu privire la Cadrul Financiar Multianual, la schimbările climatice, la dezinformare şi la ameninţările hibride, precum şi la relaţiile externe şi la Agenda Strategică.

Agenda Strategică

Acest ultim punct de pe lista de aprobări a Summit-ului de astăzi are drept punct de plecare angajamentul la care s-a ajuns la Summit-ul de la Sibiu, din România. La acea reuniune, de Ziua Europei, pe 9 mai, liderii europeni au semnat un text generic, în care îşi exprimă convingerea că „uniţi suntem mai puternici” şi prezintă un ansamblu de zece angajamente, fiecare dintre acestea fiind redactat aparent cu gândul la o Europă post-Brexit.

A rămas promisiunea de „a apăra Europa – de la est la vest, de la nord la sud”, cu asigurarea că la capătul a „30 de ani” de la „căderea” cortinei de fier „nu este loc pentru divizări care să meargă împotriva interesului colectiv”.

Printre diversele promisiuni se evidenţiază şi cea în care este exprimată ambiţia de a face Europa „mare în cadrul marilor probleme”, obţinând „rezultate în ceea ce contează mai mult”. Intenţia este aceea de a asigura „protejarea stilului nostru de trai, a democraţiei şi a statului de drept”, fără a uita de lupta împotriva schimbărilor climatice ca modalitate de „a salvgarda viitorul generaţiilor următoare de europeni”, de a-i „proteja pe cetăţenii noştri”, de a garanta că „Europa va fi un lider mondial responsabil”.

De atunci, Donald Tusk a pregătit documentul care va fi aprobat astăzi şi care ajunge la această reuniune deja cu unele critici. Structurile sindicale au strâmbat din nas în privinţa conţinutului documentului care a circulat neoficial înaintea Summit-ului de astăzi, deoarece acesta nu cuprinde un capitol consacrat politicilor sociale, acestea fiind menţionate generic în partea destinată schimbărilor climatice.

De asemenea, textul „nu menţionează garanţiile potrivit cărora tranziţiile spre o economie neutră privind carbonul şi digitală sunt corecte din punct de vedere social”, la fel cum „nu menţionează aplicarea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă ale ONU în Europa, ci doar în restul lumii”, a indicat o sursă pentru „DIÁRIO DE NOTÍCIAS”, aceasta subliniind şi că textul „vorbeşte pe larg despre combaterea migraţiei ilegale”, fără a pomeni „noile politici pentru migraţia legală şi pentru integrarea refugiaţilor şi a migranţilor”.

Summit-ul euro

Vineri, Mário Centeno va prezenta rezultatele legate de activitatea desfăşurată în ultimele şase luni în vederea elaborării unui buget destinat zonei euro. La acest nivel încă nu a fost posibilă ajungerea la un acord, având în vedere opoziţia energică a guvernului olandez pe un subiect care necesită unanimitate. Liderii prezenţi la Summit vor „saluta activitatea desfăşurată” până acum de către Mário Centeno, solicitând ca „această activitate să fie continuată”, a aflat „DIÁRIO DE NOTÍCIAS”.

La reuniunea Eurogrupului de vineri, 14 iunie, Centeno recunoscuse deja că „într-adevăr, trebuie să continuăm activitatea”, deoarece „nicio cale spre acest instrument bugetar nu a fost blocată”.

Brexit

La Summit-ul care se încheie vineri „pe la ora prânzului” va mai fi timp pentru ca preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, şi cel al Consiliului, Donald Tusk, să facă „o scurtă actualizare referitoare la Brexit”. (Articol de João Francisco Guerreiro, Bruxelas)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro