Brexit: Boris Johnson recunoaşte că are nevoie de "cooperarea" europenilor
Boris Johnson, favorit la succesiunea premierului britanic Theresa May și apărător fervent al unui Brexit dur, a recunoscut luni seara că are nevoie de „cooperarea” Uniunii Europene pentru a amortiza șocurile în caz de ieșire fără acord, potrivit La Libre, citat de Rador.
Într-un interviu acordat BBC, Boris Johnson a asigurat că, dacă va deveni prim-ministru până la sfârșitul lunii iulie, guvernul său nu ar impune în niciun caz „controale sau granițe dure în Irlanda de Nord” – riscul întoarcereii unei frontiere între această provincie britanică și Republica Irlanda, membră a UE, fiind una dintre problemele spinoase ale Brexitului.
Și chiar dacă, pe 31 octombrie, ziua termenului Brexit, Marea Britanie ar părăsi UE fără acord, așa cum a avertizat Boris Johnson de mai multe ori.
„Desigur, nu depinde numai de noi”, a recunoscut fostul ministru de Externe. „Depinde şi de cealaltă parte. Există, bineînțeles, un element foarte important: acela al reciprocităţii și cooperării”.
De asemenea, el a menționat „o perioadă de tranziție”, o clauză deja prevăzută în acordul încheiat între Theresa May și Bruxelles în noiembrie 20198, dar pe care că Boris Johnson îl consideră „mort” după ce Parlamentul britanic l-a respins de trei ori.
„Dar vom avea nevoie de un fel de acord, și acesta îl vizez, pentru a obține o perioadă de tranziție”, a spus fostul primar al Londrei. Și pentru a face acest lucru este necesar să „pregătim în serios și cu hotărâre” o ieșire fără acord sau în condițiile Organizației Mondiale a Comerțului pentru a le dovedi europenilor „seriozitatea” Regatului Unit.
Mai presus de toate, va fi necesar să convingem Bruxelles-ul să redeschidă negocierile. În caz de eşec, Boris Johnson a promis că Marea Britanie va părăsi UE pe 31 octombrie, chiar și fără acord.
De asemenea, el a evitat să răspundă reporterului care l-a intervievat despre recenta scenă conjugală cu partenera sa, Carrie Symonds.
„Am făcut din aceasta una dintre regulile mele de conduită de mulți ani (…): Nu vorbesc despre lucruri care implică familia mea, oamenii pe care îi iubesc”, a spus el, considerând că este „nedrept” ca viaţa particulară să-i „afecteze” afacerile olitice.
Vineri, poliția din Londra a mers la casa cuplului după ce a primit un telefon de la un vecin care a raportat o ceartă serioase, cu țipte şi uşi trântitre.
Luni, actualul ministru de Externe, Jeremy Hunt, i-a cerut lui Boris Johnson să nu fugă de probleme. Dar de data aceasta nu de cele din viața lui privată, ci de Brexit.
Cei doi rivali, în cursă pentru Downing Street, au fost invitați de SkyNews la o dezbatere televizată marți, dar Boris Johnson a refuzat. În absența lui, spectacolul nu va avea loc, a spus canalul.
„Voi fi prezent la dezbaterea la care a fost invitat şi Boris (marți) pe SkyNews, așa că nu fi laș, Boris, fii bărbat și arată națiunii cum poți să faci faţă la tot ceea ce implică cea mai dificilă funcție a țării”, a spus Jeremy Hunt în „The Times.
„Dezbaterile despre viața privată a lui Boris nu mă interesează”, a continuat l. „Dar vreau să-l întreb despre cum poate ‘garanta’ că vom părăsi UE pe 31 octombrie, dacă Parlamentul va vota împotriva unui acord”.
Atacul este în concordanță cu strategia de campanie a fostului antreprenor în vârstă de 52 de ani, de asemenea ministru din 2010, care joacă candidatului „serios” în faţa lui Boris Johnson (55 de ani), care are în spate o lungă listă de gafe.