Trump-Putin: zâmbete şi săgeţi ironice la summitul G20
Vladimir Putin s-a prezentat la summitul G20, declarând că democrația liberală este depășită, iar ca răspuns, cel care ar trebui să fie liderul mondial al liberalismului a făcut o glumă la adresa ofensivei lansate de Moscova pentru a interveni în procesele electorale și a destabiliza democrația occidentală, potrivit La Stampa, citat de Rador.
Desigur, faptul că președintele american este în relaţii bune cu omologul său rus nu e un lucru rău, dimpotrivă. Cu toate acestea, modul în care vineri, șeful Casei Albe i-a făcut cu ochiul colegului de la Kremlin, a reaprins toate controversele și suspiciunile pe care America speră să le fi dat uitării odată cu publicarea raportului Mueller. Astfel încât președintele Consiliului European, Donald Tusk, a trebuit să ia iniţiativa declarând: „Nu sunt deloc de acord cu Putin. Atunci când o persoană afirmă că liberalismul este depășit, în realitate aceasta susține că libertatea, statul de drept și drepturile omului sunt depăşite. Mie în schimb, mi se pare mult depășit autoritarismul, cultul personalității și guvernul oligarhilor”.
Într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times, Putin a declarat că democrația liberală este depășită şi că aceasta a fost înlocuită acum de populismul naționalist, din cauza resentimentelor față de migrație și multiculturalism. La nivel electoral, are parțial dreptate și, în principiu, victoria lui Trump în 2016 este o dovadă a acestui fapt. S-ar putea ca această afinitate electorală să îl determine pe Donald să evite confruntarea cu Vladimir, deoarece, dacă ar admite că fostul colonel KGB a jucat un rol în succesul său ar însemna să se delegitimeze. Ieri, în schimb, când în timpul discuțiilor bilaterale de la Osaka, jurnaliștii l-au întrebat pe șeful Casei Albe dacă l-a avertizat pe colegul său din Kremlin să nu se amestece în alegerile de anul viitor, Trump a răspuns glumind: ”Desigur că îi voi cere acest lucru. Nu te amesteca în alegeri, președinte, nu te amesteca”.
Spre deosebire de atacurile pe care le-a lansat împotriva aliaților înainte de a ateriza, ziua de vineri a lui Trump la summitul G20 a fost caracterizată de amabilităţi. În timpul discuțiilor bilaterale cu Abe și Merkel, a pus deoparte disputa anostă privind finanțările militare, cel puțin în public, concentrându-se în schimb pe accentuarea relaţiilor de prietenie cu ambii. I-a strâns mâna prim-ministrului italian Conte, cu simpatia sa obișnuită, dedicându-i o conversație informală de un sfert de oră, iar cu liderul indian Modi a evitat să abordeze chestiunea datoriilor. De asemenea, Trump a adăugat că este sigur de faptul că şi summitul de sâmbătă cu rivalul său chinez Xi va fi unul productiv, inclusiv cu Coreea de Nord.
Unii jură că armistițiul comercial cu Beijingul a fost deja semnat, în timp ce Trump a declarat că este sigur că discuţia va servi cel puțin la detensionarea situației, evitând astfel confruntarea directă. În ceea ce privește Iranul, a vorbit ieri cu Abe, Merkel și Putin, însă ziua cheie ar putea fi sâmbătă, când criza va fi discutată cu inamicul saudit al Teheranului, Salman și cu aliatul turc, Erdogan. Amabilitatea s-a oprit în pragul schimbărilor climatice, unde SUA a pretins ca declarația finală să fie evitată din nou, însă adevărul e că nici măcar secretarul general al ONU, Guterres nu se aștepta la o schimbare.
Problemele, aşadar s-au concentrat asupra lui Putin, care l-a invitat la Moscova pentru următoarea aniversare a victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Comunicatul final spune că au vorbit despre Iran, Siria, Venezuela, Ucraina și dezarmare, cu denunțarea Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare și blocarea New Start. În toate acestea, publicul a văzut doar dorința evidentă a lui Trump de a diminua Rusiagate și, prin urmare, rămâne doar speranţa că şi în privat a demonstrat aceeaşi determinare de a rezolva divergenţele fundamentale cu Moscova.