VIDEO Ucraina: Noul sarcofag care trebuie să oprească răspândirea radioactivității de la centrala nucleară de la Cernobîl a fost inaugurat oficial
Noul sarcofag care acoperă deșeurile radioactive ale reactorului distrus în accidentul nuclear de la Cernobîl din Ucraina, scena unuia dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie, a fost pus, miercuri, în funcțiune în mod oficial și plasat sub controlul autorităților, relatează AFP.
Construit de către consorțiul Novarka, o asociere a grupurilor Bouygues și Vinci, structura de 108 metri înălțime și 36.000 de tone a fost realizată în 2016, însă a fost finalizată complet în 2018.
Realizarea sarcofagului, care trebuie să asigure securitatea șantierului pentru următorii 100 de ani, va permite dezafectarea precedentului sarcofag instalat de către sovietici.
Construirea sarcofagului care a costat peste 1,5 miliarde de euro a fost finanțată de către Banca Europeană pentru reconstrucție și dezvoltare (BERD) și comunitatea internațională.
”Este o nouă etapă pentru transformarea Cernobîlului într-un mediu sigur și fără pericol”, a transmis BERD într-un comunicat.
”Astăzi, primim cheile instalației, creată prin eforturile a zeci de țări pentru a proteja întreaga planetă și umanitate de contaminarea radioactivă”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prezent la ceremonia oficială.
Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986, contaminând, potrivit unor estimări, până la trei sferturi din Europa. După această catastrofă, autoritățile au evacuat sute de mii de persoane și un vast teritoriu, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătrați, rămâne încă abandonat.
Trei alte reactoare ale centralei au continuat să opereze după tragedie. Ultimul a fost închis în 2000, marcând sfârșitul întregii activități industriale de la Cernobîl.
Catastrofele de la Cernobîl și Fukushima din Japonia (2011) au fost clasificate la nivelul 7 (efecte considerabile asupra sănătății și mediului), cel mai mare nivel de severitate pe scara internațională a accidentelor nucleare.
În 2005, un raport al ONU a estimat că erau 4.000 de decese confirmate sau care sunt pe cale să se întâmple în cele trei țări care au fost cel mai tare afectate de catastrofa de la Cernobîl. Un an mai târziu, Greenpeace a estimat că tragedia a provocat aproximativ 100.000 de morți. Autoritățile ucrainene au raportat în 1998 aproximativ 12.500 de morți printre lichidatori.