Sari direct la conținut

Pence și Giuliani nu vor coopera în ancheta care îl vizează pe Trump/ 43% dintre adulții americani cred că Trump ar trebui demis

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: Flickr/ Gage Skidmore
Donald Trump, Foto: Flickr/ Gage Skidmore

Vicepreședintele Mike Pence și avocatul personal al președintelui Trumo, Rudy Giuliani, au anunțat marți că nu vor coopera cu Camera Reprezentanților în ancheta care ar putea duce la pornirea procedurii de impeachment a liderului de la Casa Albă, scrie Reuters.

Pentagonul a anunțat, de asemenea, că nu se va supune cererii legislatorilor de a înmâna documentele legate de eforturile lui Trump de a pune sub presiune Ucraina, cu scopul investigării rivalului său politic. Aceste mișcări ilustrează determinarea președintelui de a bloca eforturile democraților, care i-ar putea pune în pericol mandatul.

„Dovezile legate de obstrucționarea Congresului continuă să se adune”, a declarat democratul Adam Schiff, unul dintre liderii efortului de impeachment, în timpul unei conferințe de presă. În schimb, alți oficiali guvernamentali nu s-au dovedit a fi la fel de greu de convins să coopereze.

George Kent, un înalt diplomat american, a spus în timpul unei mărturii cu ușile închise că a fost alarmat de încercările lui Giuliani și ale altora de a pune presiune pe Ucraina, potrivit unui parlamentar care a fost prezent la mărturie.

Un sondaj de opinie Reuters/Ipsos, publicat marți, a dezvăluit că 43% dintre adulții americani cred că Trump ar trebui demis, iar 42% susțin că nu ar trebui demis. Un procent de 14% au declarat că nu sunt siguri.

Kent a afirmat și că un înalt oficial de la Casa Albă, șeful de personal al Casei Albe, a ales oficialii care urmau să se ocupe de politicile pentru Ucraina, după ce ambasadorul de atunci, Marie Yovanovitch, a fost rechemată în țară, abrupt, în mai. Marie Yovanovitch susține că această rechemare în țară s-a bazat pe „acuzații false”.

Doi dintre acei oficiali, ambasadorul american la UE, Gordon Sondland și Kurt Volker, un reprezentant special pentru Ucraina, au lucrat împreună cu Giuliani pentru a pune presiune pe oficialii ucrainieni, ca aceștia să înceapă o investigație care ar putea sa-i aducă beneficii lui Trump, conform unor convorbiri oferite comitetului.

Legislatorii au interogat-o pe Fiona Hill, luni, fosta consilieră a lui Trump în chestiuni legate de Rusia, care a spus că fostul ei șef, consilierul de securitate John Bolton, era și el alarmat de situație. Hill a mărturisit că Bolton l-a descris pe Giuliani ca pe „o grenadă de mână care va arunca în aer pe toată lumea”.

Giuliani a avut un termen limită, expirat marți, pentru a aduce documentele cerute. Avocatul său, Jon Sale, a transmis că documentele sunt protejate de principii legale care acționează ca un scut pentru comunicarea dintre avocat și client și pentru convorbirile prezidențiale.

Avocatul lui Pence, Matthew E. Morgan, a citat de asemenea, răspunsul Casei Albe, susținând că nu a existat un vot pentru autorizarea investigației.

Purtătoarea de cuvânt a Camerei Reprezentanților a declarat că un astfel de vot nu este necesar. „Nu există o cerință ca noi să votăm, așa că de această dată nu vom vota”, a declarat Pelosi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro