Sari direct la conținut

Macron în China: Xi Jinping se angajează să deschidă mai mult uşa companiilor străine

HotNews.ro
Macron în China: Xi Jinping se angajează să deschidă mai mult uşa companiilor străine

„Uşa Chinei se va deschide tot mai larg”, a dat asigurări preşedintele chinez marţi, la Târgul de importuri de la Shanghai. El îi răspunde lui Emmanuel Macron, care pledează pentru o deschidere mai mare a pieţei chineze, potrivit Rador care citează France 24.

Emmanuel Macron şi Xi Jinping sunt armonizaţi la Shanghai, în a doua zi a vizitei preşedintelui francez în China, marţi, 5 noiembrie. La Târgul de importuri, cei doi lideri au pledat amândoi pentru o întărire a schimburilor comerciale.

„Avem nevoie de o mai mare deschidere a Chinei şi a pieţei sale”, a susţinut şeful statului francez în timpul ceremoniei de deschidere. După părerea lui, „s-a făcut mult în ultimii ani” de către Beijing, în special cu „importante reduceri de tarife” sau „reforme în sectorul financiar”. Dar „noi facem apel la consolidarea şi adâncirea lor”, a adăugat el.

Emmanuel Macron, care era însoţit de şefii principalelor companii franceze, „a vorbit timp de multe minute lăudând meritele Chinei”, a comentat Antoine Védeilhé, corespondent al France 24 în ţară. „Lumea are nevoie de China, dar şi China are nevoie de lume, a lansat Emmanuel Macron”, a adăugat el.

„Uşa Chinei se va deschide tot mai larg”, a dat asigurări preşedintele Xi Jinping, care a deschis Târgul.

China este în prezent al 7-lea client al Franţei şi al doilea furnizor. Exporturile tricolorilor către această ţară au crescut cu 11% anul trecut şi au reprezentat 21 de miliarde de euro.

„Războiul comercial nu are decât perdanţi”

Emmanuel Macron a făcut de altfel apel la o „opoziţie fermă la protecţionism şi unilateralism”, în vreme ce Beijingul s-a angajat într-o înfruntare cu Washingtonul, în care s-a conturat un optimism prudent în ultimele săptămâni. Fără a-l numi pe omologul său american, Donald Trump, el a denunţat recurgerea la „acţiunea unilaterală, la arma tarifară şi la legea celui mai puternic”, deoarece „războiul comercial nu are decât perdanţi”, afectând creşterea mondială.

„Agendă de cooperare”

În opinia lui Emmanuel Macron, UE şi China trebuie să lucreze la „o agendă de cooperare şi armonie”, dincolo de diferenţele „uneori adânci” între cele două modele. „Ce tânăr chinez poate fi convins de interesul deschiderii comerţului internaţional dacă acest lucru nu-l ajută să trăiască mai bine? Ce tânăr francez poate fi convins de interesul deschiderii dacă ea îl face mai dependent de alegerile tehnologice făcute în altă parte şi mai puţin stăpân pe destinul lui?”, s-a întrebat el.

Acord pe IGP

În timpul vizitei la standul francez de la Târg cu Emmanuel Macron, Xi Jinping urma să savureze un cotlet de carne de vită Salers, considerată printre cele mai gustoase.

Companiile agroalimentare franceze speră să beneficieze de acordul pe indicaţiile geografice protejate (IGP) ce urmează să fie semnat miercuri la Beijing între China şi Uniunea Europeană. Acesta ar trebui să permită să fie mai bine „protejat know-how-ul”, potrivit lui Emmanuel Macron, în 26 de IGP franceze, de la vinul de Bordeaux la brânza Comté.

Beijingul afirmă că au fost semnate contracte de 57,8 miliarde de dolari la prima ediţie a Târgului de la Shanghai, organizat anul trecut. Dar grupurile străine nu par entuziasmate: doar jumătate din membrii săi au semnat contracte cu această ocazie şi „mulţi” dintre ei „nu au continuat”, potrivit unui studiu al Camerei de comerţ europene de la Shanghai.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro