Sari direct la conținut

Brexit: “Cea mai proastă lună octombrie pentru finanțele publice în cinci ani”

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Împrumutul Regatului Unit în luna octombrie a atins un vârf al ultimilor cinci ani, analiștii denunțând o “netă deteriorare” a finanțelor publice britanice în plină pregătire pentru Brexit și când plouă cu promisiuni de campanie pentru legislative. Biroul național de statistică a arătat joi că “împrumutul în sectorul public (în afara băncilor naționale ca RBS) a atins 11,2 miliarde de lire în octombrie (13 miliarde de euro), adică cu 2,3 milioane mai mult decât cu un an în urmă și cel mai mare împrumut pentru o lună octombrie în cinci ani”, potrivit La Libre, citat de Rador.

“Finanțele publice britanice au suferit o netă deteriorare în octombrie și par să se îndrepte spre un salt pentru exercițiul fiscal 2019/20, ceea ce nu ar trebui să împiedice guvernul să deschidă larg baierele bugetului”, remarcă cabinetul EY.

“Cea mai proastă lună octombrie pentru finanțele publice în cinci ani nu-i va împiedică pe cei care câștigă alegerile să intre într-o serie de cheltuieli de tot felul”, întărește într-o notă casa de cercetări Capital Economics.

Împrumuturile par să fi crescut mai mult decât era prevăzut din cauza pregătirii Brexit și deficitul bugetar pare pe cale să crească în acest an pentru prima dată într-un deceniu”, adaugă aceasta.

Încetinirea economiei mondiale și procesul Brexit care durează de trei ani și jumătate ar urma să pună creșterea britanică sub presiune. OCDE tocmai a publicat joi noile sale previziuni mondiale și prevede o creștere a PIB cu 1,0% în 2020 față de 1,2% în 2019 pentru Regatul Unit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro