UPDATE Cozi care se întind pe kilometri întregi la granița între Bulgaria și Grecia. Durata de așteptare e de câteva ore
UPDATE 20.00 MAE: Coadă de 3 km și timp de așteptare de 3 ore
„Potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Ambasadei României la Sofia, precum și ai oficiului consular de la Salonic aflați la fața locului, la acest moment, coloana de autovehicule aflată în așteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde pe o lungime de aproximativ 3 kilometri, timpul de așteptare fiind de 3 ore. De asemenea, la acest moment sunt operaționale două benzi pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE și o bandă pentru autoturisme din state non-UE”, anunță MAE.
MAE precizează că reprezentanții diplomatici ai României au fost prezenți pe parcursul întregii zile la fața locului și au facilitat preluarea cu prioritate a familiilor cu copii și a femeilor însărcinate sau a altor cazuri speciale.
–
O coadă de 12 kilometri s-a format la granița între Bulgaria și Grecia și se așteaptă șase ore, transmite MAE, precizând că există un flux de acces pentru mașinile înmatriculate în statele membre UE.
Ministerul Afacerilor Externe transmite că a reluat în regim de urgență demersurile pe lângă Ministerul de externe elen, cerând autorităților elene atât identificarea în cel mai scurt timp a unor soluții care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas, inclusiv prin suplimentarea personalului și a echipamentelor de testare, cât și clarificarea în cel mai scurt timp a statutului punctului de frontieră Makaza.
De asemenea, reprezentanții misiunilor diplomatice ale României la Atena și Sofia, cât și cei ai Consulatului General al României la Salonic sunt în dialog constant cu autoritățile elene, potrivit Mediafax.
„Ca și în zilele precedente, reprezentanți ai Ambasadei României la Sofia, precum și ai oficiului consular de la Salonic sunt prezenți în punctul de frontieră pentru a se asigura că cetățenii români primesc asistență consulară, dacă este cazul. Potrivit informațiilor comunicate de Ambasada României la Sofia, la acest moment, coloana de autovehicule aflată în așteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde pe o lungime de aproximativ 12 kilometri, timpul de așteptare fiind de aproximativ 6 ore. Aglomerația din punctul de frontieră este generată de faptul că autoritățile elene testează toți cetățenii statelor non-UE. Ca urmare a demersurilor efectuate de partea română, autoritățile elene au reluat procedura stabilită anterior de separare a fluxului de acces pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE. De asemenea, la acest moment, procedurile de verificare a formularelor electronice sunt desfășurate simultan pe patru fluxuri, iar procedurile de testare de către trei echipe”, anunță MAE.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, potrivit datelor oficiale comunicate de autoritățile locale, ieșirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră – Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria); Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria); Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord), cu mențiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment, fără preaviz.
Singurul punct de frontieră dintre Bulgaria și Grecia deschis traficului rutier pentru turiști, la acest moment, este Kulata-Promachonas, unde în ultimele două zile au fost cozi kilometrice, iar punctul de frontieră Makaza este deschis doar pentru situații speciale/călătorii esențiale și transporturi cu regim special/prioritar, a anunțat vineri Ministerul Român de Externe (MAE). Vineri după-amiază, la Kulata-Promachonas nu mai erau cozi, procedurile de trecere a frontierei derulându-se într-un timp foarte scurt, a precizat sursa citată.
Potrivit MAE, în conformitate cu informațiile oficiale comunicate de autoritățile elene (https://travel.gov.gr) în continuare, singurul punct de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă deschis traficului rutier pentru turiști, la acest moment, este Kulata-Promachonas. Punctul de frontieră Makaza este deschis doar pentru situații speciale/călătorii esențiale și transporturi cu regim special/prioritar.
De asemenea, autoritățile elene au menționat că limitarea accesului turiștilor pe cale rutieră printr-un singur punct de frontieră este explicată prin faptul că punctul de frontieră Kulata-Promachonas este singurul dotat cu infrastructura tehnică pentru scanarea formularelor obligatorii pentru intrarea în Grecia. MAE reamintește că ieșirea de pe teritoriul Greciei se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră – Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria); Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria); Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord), cu mențiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment, fără preaviz.
Guvernul elen a stabillit cum vor fi primiți turiștii în țară, existând protocoale pentru fiecare modalitate (aeriană, pe mare sau uscat) prin care aceștia ajung în Grecia. Turiștii vor putea intra în Grecia doar după completarea Passenger Locator Form (Formularul de localizare a pasagerilor). La ce trebuie să se aștepte turiștii din momentul în care intră în Grecia și până la plecare, precum și ce se întâmplă în cazul unei îmbolnăviri de Covid pe teritoriul elen, puteți citi în rândurile următoare.
Astfel, toți turiștii care merg în Grecia sunt obligați să completeze online un formular numit Passenger Locator Form cu cel puțin 48 de ore înainte de a intra în țară, în care trebuie să dea informații detaliate privind punctul de plecare, durata șederilor în alte țări, precum și adresa la care vor sta în Grecia. După ce turiștii au completat formularul, aceștia vor primi un email de confirmare cu privire la depunerea formularului. Călătorii vor primi Formularul de localizare cu codul QR cu o zi înainte de sosirea în Grecia.