Sari direct la conținut

ONU: Atacurile aeriene ale Rusiei în Siria sunt echivalente cu crime de război

HotNews.ro
Putin alaturi de generali, Foto: kremlin.ru
Putin alaturi de generali, Foto: kremlin.ru

Avioanele siriene și ruse au efectuat atacuri aeriene care echivalează cu crime de război asupra școlilor, spitalelor și piețelor din provincia Idlib, au anunțat anchetatorii Organizației Națiunilor Unite într-un raport publicat marți care condamnă de asemenea atacurile luptătorilor jihadiști, potrivit Reuters.

„Bombardarea nediscriminatorie” de către forțele proguvernamentale înaintea unui armistițiu din luna martie intermediat de Turcia a provocat sute de decese și a forțat aproape un milion de civili să își părăsească locuințele, acțiune ce ar putea reprezenta o crimă împotriva umanității, potrivit anchetatorilor ONU.

Comisia independentă internațională de anchetă privind Republica Arabă Siriană a acuzat de asemenea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), un grup jihadist care controlează părți din nord-vestul Siriei, de bombardarea cu artilerie a zonelor civile „fără niciun obiectiv militar legitim evident”.

Raportul, care a analizat acțiunile întreprinse în Siria de forțele proguvernamentale între noiembrie 2019 și iunie 2020, a fost întocmit pe baza imaginilor aeriene și a declarațiilor martorilor, examinând 52 de „atacuri emblematice” din nord-vestul Siriei, 47 din acestea fiind atribuite forțelor susținute de Rusia ale președintelui Bashar al-Assad.

Avioanele de război ruse au fost implicate într-un atac mortal din 5 martie asupra unei ferme de pui din apropierea Marat Misrin care adăpostea refugiați și în trei lovituri aeriene în apropierea unui spital din orașul rebel Ariha în 29 ianuarie, potrivit raportului.

Rusia neagă implicarea în cel de-al doilea atac.

„Comisia are motive întemeiate să creadă că forțele proguvernamentale au comis crime de război prin atacarea intenționată a personalului și unităților medicale prin lovituri aeriene”, notează anchetatorii ONU.

„Femeile, bărbații și copiii intervievați s-au confruntat cu oribila alegere între a fi bombardați sau a fugi mai adânc în zonele controlate de HTS unde au loc nenumărate abuzuri asupra drepturilor omului”, a declarat Karen Koning AbuZayd, o membră a comisiei de anchetă.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro