Sari direct la conținut

Boeingul ucrainean doborât: Experții au extras date din cutiile negre

HotNews.ro
Boeingul ucrainean doborât: Experții au extras date din cutiile negre

Luni, experții au extras date din cutiile negre ale Boeingului ucrainean doborât în ​​ianuarie la Teheran, într-un laborator din apropierea Parisului, a anunțat Biroul Francez de Analiză (BEA), potrivit AFP.

Într-un tweet, BEA, care oferă asistență tehnică, susține că datele din cele două cutii negre, inclusiv „Recorderul vocal Cockpit” (CVR), care înregistrează conversațiile dintre piloți și zgomotele din avion, precum și „Recorderul de date de zbor” (FDR), care înregistrează toți parametrii de zbor (viteză, altitudine, turația motorului, traiectoria etc.), „au fost descărcați cu succes”.

„Datele au fost predate către AAIB”, biroul iranian de anchetă, care conduce ancheta de securitate în care BEA acționează ca furnizor de servicii tehnice.

Membrii biroului american de anchetă NTSB, Boeing, Organizația Aviației Civile Internaționale, producătorul de motoare Safran și birourile de investigații britanice, suedeze și canadiene asistă operațiunile, pe lângă iranieni.

„Ucraina așteaptă cu nerăbdare rezultatele decriptării cutiilor negre și începerea procesului de negociere cu Iranul”, a salutat pe Facebook președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

„Grupul de coordonare” al țărilor ai căror resortisanți au murit în accident (Canada, Regatul Unit, Ucraina, Suedia și Afganistan) își reiterează apelul pentru ca Iranul să conducă o anchetă „deplină, transparentă și independentă”.

Forțele armate iraniene au admis, pe 11 ianuarie, că au doborât „în mod greșit” Boeing-ul care asigura zborul PS 752 de la Ukrainian Airlines între Teheran și Kiev, la puțin timp după decolare de pe Aeroportul Internațional Teheran.

Tragedia a dus la pierderea vieții a 176 de persoane aflate la bordul aeronavei, în mare parte iranieni și canadieni.

„Eroarea umană”, și anume setarea greșită a unui radar militar, este „elementul cheie” din spatele tragediei Boeing-ului ucrainean doborât la 8 ianuarie în apropiere de Teheran (176 de morți), potrivit unui raport al aviației Civile iraniene.

„A fost o defecțiune din cauza unei erori umane în urmărirea procedurii” de calibrare a unui sistem radar care a indus o „eroare de 107 grade” în sistemul menționat, indică raportul publicat sâmbătă seara, potrivit AFP.

Cel care opera racheta care a doborât Boeing-ul ucrainean a deschis focul fără a putea obține confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui „bruiaj” de telecomunicații, a afirmat sâmbătă un general iranian, potrivit AFP.

Soldatul iranian a confundat avionul cu o „rachetă de croazieră” și a avut „10 secunde să ia o decizie”, a declarat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, comandant al ramurei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului. „El putea să decidă să tragă sau să nu tragă, dar a luat decizia greșită”, a adăugat generalul.

„A fost o rachetă cu rază scurtă, care a explodat în apropierea avionului. Asta explică faptul că avionul a putut să continue să zboare”, a mai spus generalul iranian, într-o declarație transmisă de televiziunea de stat.

„Îmi asum responsabilitatea totală (pentru această catastrofă) și mă voi supune oricărei decizii va fi luate”, a declarat generalul Amirali Hajizadeh, adăugând: „Aș fi preferat să fi murit decât să fiu martor la un astfel de accident”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro