Mișcare neașteptată a președintelui Belarusului: Lukașenko și-a vizitat opozanții în inchisoare
Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a mers sâmbătă la o închisoare din Minsk pentru a vorbi cu adversarii închiși, un gest neașteptat în contextul în care mișcarea de protest care îl vizează nu s-a slăbit după două luni, relatează AFP.
Președinția bielorusă a difuzat pe canalul său de Telegram o fotografie a acestei întâlniri organizate în închisoarea KGB-ului din Minsk, la care a participat și Viktor Babaryko, principalul său contracandidat la alegerile prezidențiale din 9 august, până să fie arestat în iunie.
Au fost prezenți mai mulți oponenți proeminenți, precum și un membru al „Consiliului de coordonare” al opoziției, format pentru a asigura o tranziție a puterii, dar din care aproape toți liderii sunt în exil sau în închisoare.
Potrivit canalului de Telegram, întâlnirea a durat timp de 4 ore și jumătate. „Constituția nu va fi scrisă pe stradă”, le-a spus Alexander Loukachenko, referindu-se la proiectul de reformă constituțională pe care șeful statului contestat îl prezintă drept soluția sa la criză.
„Obiectivul președintelui este de a asculta opiniile tuturor. Cu toate acestea, conținutul conversației este păstrat secret prin decizia generală a participanților”, precizează aceeași sursă.
Canalul de Telegram al Svetlana Tikhanovskaïa, candidata opoziției la alegerile prezidențiale, a anunțat, de asemenea, că oponenta a putut vorbi la telefon cu soțul ei încarcerat, Serghei Tihanovski. A fost prima lor conversație de la arestarea sa din mai.
Alexandr Lukashenko, aflat la putere din 1994, se confruntă cu o mișcare de protest fără precedent declanșată de suspiciuni de fraudă masivă în timpul alegerilor prezidențiale, pe care susține că le-a câștigat cu 80% din voturi.
De la alegeri, zeci de mii de oameni s-au adunat în fiecare duminică pe străzile din Minsk pentru a cere demisia sa și a cere tragerea la răspundere a celor vinovați de reprimarea violentă primelor proteste post-electorale, care au lăsat cel puțin trei morți, zeci de răniți.
Peste 13.000 de persoane au fost reţinute de la începutul protestelor, însă unele au fost eliberate până acum, potrivit Reuters.