SUA ar putea cataloga abuzurile împotriva uigurilor din Xinjiang drept genocid
Senatorii americani vor să declare că Beijingul comite genocid împotriva uigurilor și a altor minorități musulmane din China, un pas care ar putea crește presiunile asupra regimului comunist în legătură cu abuzurile comise în regiunea Xinjiang, anunță The Guardian.
Campania Chinei „împotriva uigurilor, etnicilor kazahi, kîrgîzilor și a altor membri ai grupurilor musulmane minoritate din regiunea autonomă Xinjiang constituie genocid”, afirmă textul rezoluției.
Rezoluția a fost depusă marți cu susținere din partea senatorilor din ambele partide americane deși este puțin probabil să fie adoptată imediat întrucât Senatul și-a încheiat sesiunea până după alegerile de săptămâna viitoare.
Senatorul John Cornyn, un republican care a redactat rezoluția, a declarat că „aceasta recunoaște aceste crime drept ceea ce sunt și este primul pas pentru a trage China la răspundere pentru acțiunile sale monstruoase”.
Senatorul democrat Jeff Merkley a afirmat că rezoluția va arăta că Statele Unite „nu pot rămâne tăcute”.
„Agresiunea Chinei asupra uigurilor și a altor grupuri minoritare musulmane – escaladarea supravegherii, încarcerările, tortura și taberele de „reeducare” forțată – reprezintă genocid”, a afirmat acesta.
Printre ceilalți semnatari ai rezoluției se numără senatorul Marco Rubio, un aliat apropiat al președintelui Trump în materie de politică externă, și Robert Menendez, cel mai înalt oficial democrat din comisia pentru relații externe a Senatului american.
Grupurile pentru apărarea drepturilor omului afirmă că peste 1 milion de uiguri sunt internați în lagăre din regiunea Xinjiang, aceștia fiind supuși unui proces de asimilare forțată.
China a negat numărul și afirmă că lagărele sunt „centre vocaționale” care oferă competențe pentru piața muncii cu scopul de a preveni radicalizarea islamistă.
Administrația Trump a condamnat situația din Xinjiang și a plasat sancțiuni asupra oficialilor comuniști din regiune și a companiilor acuzate de folosirea muncii forțate însă nu a catalogat situația ca fiind genocid până în prezent.
Robert O’Brien, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, a declarat luna aceasta că „dacă nu e genocid [în Xinjiang], e ceva apropiat”.
Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat în cadrul unui interviu acordat marți că acțiunile Chinei „ne amintesc de ce s-a întâmplat în Germania anilor 1930”.
Echipa de campania a lui Joe Biden, candidatul democrat pentru președinția SUA, a afirmat că acțiunile Chinei constituie genocid și a promis un răspuns mai dur.
Mai multe administrații americane succesive au ezitat să folosească termenul genocid în diferite situații din jurul lumii, fiind precaute în legătură cu implicațiile juridice pe care eticheta respectivă le-ar cauza.
Convenția ONU cu privire la genocid, redactată în urma Holocaustului, definește include în definiția termenului și prevenirea nașterilor „cu intenția de a distruge, în întregime sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios”.
Citește și: