Sari direct la conținut

Etiopia îl acuză pe Tedros Ghebreyesus, directorul OMS, că a încercat să procure arme pentru liderii regiunii Tigray

HotNews.ro
Etiopia îl acuză pe Tedros Ghebreyesus, directorul OMS, că a încercat să procure arme pentru liderii regiunii Tigray

Conducătorul armatei etiopiene l-a acuzat joi pe Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul executiv al OMS și cel mai cunoscut membru al minorității etnice tigray, că a făcut lobby și a încercat să procure arme pentru liderii regiunii măcinate de conflict, relatează AFP și Barrons.

Premierul etiopian Abiy Ahmed a declanșat o campanie militară asupra regiunii Tigray din nordul țării la 4 noiembrie cu scopul declarat de a da jos de la putere Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF), partidul care conduce regiunea.

Ahmed acuză TPLF că sfidează și încearcă să destabilizeze guvernul federal de la Addis Abeba pe care îl conduce.

Șeful armatei etiopiene, Berhanu Jula, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Tedros, care a fost ministru al sănătății sub liderul TPLF Meles Zenawi, face „parte din echipă”, referindu-se la partid.

„Acesta a lucrat în țările învecinate pentru a obține condamnarea războiului. A lucrat pentru ei ca să le procure arme”, a declarat Berhanu.

Acesta a mai spus despre directorul OMS că „nu a lăsat nicio piatră neîntoarsă” pentru a ajuta TPLF, partidul vizat de ofensiva militară din regiune.

„Ce să te aștepți de la el? Nu ne așteptăm să țină partea poporului etiopian și să îi condamne (pe TPLF)”, a adăugat comandantul armatei etiopiene.

Tedros nu a răspuns deocamdată acuzațiilor. El este primul director african numit în fruntea OMS și a devenit cunoscut la nivel mondial datorită pandemiei COVID-19 și rolului organizației pe care o conduce în combaterea acesteia.

Guvernul lui Abiy Ahmed insistă că ofensiva sa este împotriva membrilor „reacționari și rebeli” ai TPLF și nu a civililor din Tigray însă observatorii internaționali au contrazis afirmațiile sale.

Rapoartele de pe front vorbesc despre masacre ale civililor. Rapoartele din capitala Addis Abeba și alte orașe vorbesc despre arestări masive și încarcerări ale tigrayenilor.

Forțele guvernamentale au fost acuzate că au impus un „blackout” mediatic asupra Tigray și o blocadă totală asupra întregii regiuni, oprind proviziile și ajutoarele umanitare.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro