Sari direct la conținut

​​VIDEO Franța: Ciocniri violente şi incendieri la Paris, în timpul protestelor față de un controversat proiect de lege privind siguranța publică

HotNews.ro
Proteste la Paris, Foto: Thomas COEX / AFP / Profimedia
Proteste la Paris, Foto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

Violențe au izbucnit sâmbătă la Paris în timpul unui amplu protest, cu mii de participanți, față de un proiect de lege privind „securitatea globală”. Protestatari au lansat artificii asupra forțelor de ordine, au ridicat baricade şi au aruncat cu pietre, în timp ce poliția a răspuns trăgând cu gaze lacrimogene, relatează presa franceză.

UPDATE: Confruntări între grupuri de manifestanţi şi forţele de ordine au continuat sâmbătă seara la Paris, după o zi de proteste împotriva noii legi asupra securităţii în Franța.

Spre sfârşitul după-amiezii, un chioşc de ziare, intrarea în Banca Naţională a Franţei şi o braserie din apropiere au fost incendiate, lângă Piaţa Bastiliei, necesitând intervenţia pompierilor. În jur, grupuri de manifestanţi foarte mobili şi îmbrăcaţi în negru aruncau proiectile de toate soiurile asupra forţelor de ordine, care răspundeau cu tiruri de gaze lacrimogene, relatează Agerpres citând AFP.

Mai mulţi manifestanţi răniţi, printre care o femeie lovită la cap, primeau îngrijiri de la alţi manifestanţi sau de la echipaje medicale. În jurul statuii din piaţă, manifestanţi scoteau pietre din pavaj pentru a le arunca asupra forţelor de ordine, care şi-a sporit tirurile de gaze lacrimogene.

Aceste violenţe au izbucnit în timpul dispersării unei manifestaţii care a avut loc la Paris şi care se dorea un „marş al libertăţilor”. Manifestaţia a reunit în jur de 46.000 de persoane, potrivit Ministerului de Interne francez.

Mai multe zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă în peste 70 de oraşe ale Franţei împotriva textului unui proiect de lege privind siguranța publică, dar şi împotriva violenţelor poliției şi a rasismului.

Proiectului de lege „Securitatea globală”, aflat în discuţie în parlamentul Franţei, şi în special articolul său 24, care ar urma să penalizeze distribuirea „rău intenţionată” a fotografiilor cu agenţi de poliţie în timpul manifestaţiilor, a suscitat indignarea militanţilor pentru libertăţile civile şi a organizaţiilor profesionale ale jurnaliştilor. Aceștia au îndemnat la proteste împotriva acestui text, denunţat ca aducând atingere libertăţii de exprimare şi statului de drept.

Zeci de mii de persoane protestează sâmbătă în mai multe oraşe din Franţa, denunţând un proiect de lege privind siguranţa publică, în oraşele Paris şi Lyon înregistrându-se incidente violente, relatează Mediafax citând FranceInfo.fr.

Manifestanţii denunţă acest proiect de lege privind siguranţa generală ce prevede, printre altele, și încriminarea difuzării unor fotografii sau înregistrări video în care apar membri ai forţelor de ordine în exerciţiul funcţiunii.

Zeci de mii de persoane s-au adunat sâmbătă după-amiază în oraşele Paris, Lyon, Lille, Montpellier şi Rennes. Manifestaţii similare au avut loc vineri seară în Nantes, Besançon şi La Roche-sur-Yon.

În Paris, „Marşul pentru libertate”, între Piaţa Republicii şi Piaţa Bastiliei, a fost interzis de Prefectura Poliţiei, dar decizia a fost anulată de o instanţă judiciară.

În paralel, are loc şi un protest al Mişcării „Vestele galbene”, în Piaţa Trocadero. Mişcarea „Vestele galbene” organizează frecvent mitinguri în Franţa, denunţând erodarea nivelului de trai.

Protestele faţă de proiectul de lege privind siguranţa publică intervin în contextul în care agenţi de poliţie sunt acuzaţi de comiterea unor acte de violenţă.

Patru agenţi de poliţie au fost suspendaţi din funcţii şi sunt în detenţie preventivă după reclamaţii privind violenţe asupra unui producător de muzică de culoare, la Paris. O altă investigaţie vizează evacuarea în mod violent a unei tabere de imigranţi din Paris.

Proiectul de lege privind siguranţa publică prevede suplimentarea competenţelor forţelor de ordine, dar restrânge totodată și posibilitatea de a filma forţele de ordine. Difuzarea publică a imaginilor cu un agent de poliţie sau jandarm în acţiune ar putea fi sancţionată cu un an de închisoare sau 45.000 de euro amendă, conform proiectului, contestat de zeci de asociaţii ale jurnaliştilor.

Proiectul de lege, iniţiat de Republica în Mişcare (LREM), formaţiunea înfiinţată de preşedintele Emmanuel Macron, a fost aprobat deja în primă lectură de Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei. Pe fondul protestelor, premierul Jean Castex a propus înfiinţarea unei comisii independente care să analizeze prevederile proiectului, înainte de a fi dezbătut în Senat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro