Mafia italiană, în instanță: 355 de acuzați, 900 de martori și 400 de avocați, într-un proces similar celui împotriva Cosa Nostra
Sute de presupuşi membri ai temutei organizaţii mafiote ‘Ndrangheta, cea mai puternică din Italia, vor fi judecaţi începând de miercuri în cadrul unui proces care ar urma să dureze cel puţin doi ani, scrie AFP. Procesul este interpretat și ca o demonstraţie de forţă a statului în mijlocul teritoriului ‘Ndrangheta, care controlează fluxul de cocaină în toată Europa.
În total, 355 de acuzaţi – printre care şi lideri politici, funcţionari, poliţişti şi oameni de afaceri -, 900 de martori şi 400 de avocaţi vor fi audiaţi într-o incintă amenajată special pentru a găzdui acest proces neobişnuit, cel mai mare din ultimele trei decenii, în inima Calabriei, cea mai săracă regiune italiană, cangrenată de mafie.
58 de martori ai acuzării au acceptat să spargă omerta, legea tăcerii, pentru a dezvălui secretele clanului Mancuso şi ale asociaţilor acestuia.
Trei ore pentru a citi numele acuzaților
În cursul unei recente audieri preliminare, a fost nevoie de nu mai puţin de trei ore pentru a citi numele acuzaţilor. Printre aceştia se numără şi „naşul” Luigi Mancuso, care a mai stat deja aproape 20 de ani în închisoare, dar şi alte câteva zeci de şefi mafioţi cu porecle demne de un film de Hollywood: „Lupul”, „Grăsuţul”, „Blondul” sau „Iedul”.
Procesul este, de asemenea, interpretat ca o demonstraţie de forţă a statului în mijlocul teritoriului ‘Ndrangheta, care controlează fluxul de cocaină în toată Europa.
În centrul dezbaterilor se va afla celebrul procuror italian antimafia Nicola Gratteri, care trăieşte sub protecţia poliţiei de peste 30 de ani. În vârstă de 62 de ani, el a jucat fotbal când era copil cu mulţi dintre cei pe care mai apoi i-a trimis în spatele gratiilor. El susţine că viaţa sa este o luptă pentru a elimina „această ‘Ndrangheta asfixiantă”.
Potrivit procurorului, acest proces nu este depăşit decât de primul mare proces, din 1986-1987, de la Palermo, împotriva organizaţiei siciliene Cosa Nostra, la capătul căruia 338 de acuzaţi au fost condamnaţi. Judecătorii Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino au fost apoi asasinaţi de mafie.
Noul proces, mai limitat, are ca ţintă una dintre numeroasele familii din ‘Ndrangheta, ale cărei tentacule se întind în întreaga lume.
Însă, potrivit lui Federico Varese, profesor de criminologie la Universitatea Oxford, acest proces este la fel de important, prin numărul reprezentanţilor clasei politice, antreprenorilor şi funcţionarilor care au ajutat mafia să funcţioneze.
„Acest lucru arată că, în afara organizaţiei criminale, există o parte a societăţii care este complice şi ajută”, a explicat el pentru AFP.
„Este şocant să vedem că o grupare criminală este într-atât de înrădăcinată într-o regiune, încât trebuie aduse în faţa justiţiei sute de persoane. Acest proces arată cât de puternic înrădăcinată este ‘Ndrangheta în societate”, a adăugat el.
Printre acuzaţi se numără şi fostul parlamentar Giancarlo Pittelli, un avocat renumit şi fost senator al partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi. El este suspectat că a servit ca intermediar între ‘Ndrangheta şi politică, finanţe şi instituţii.
Majoritatea acuzaţilor au fost arestaţi în timpul unor raiduri ale poliţiei în decembrie 2019 în Italia, Germania, Elveţia şi Bulgaria. Există o mare diversitate a faptelor de care sunt acuzaţi: asociere mafiotă, crimă şi tentativă de crimă, trafic de droguri, cămătărie, abuz de putere sau spălare de bani. (Sursa: Agerpres)