Bogdan Aurescu a discutat telefonic cu omologul său mexican, pentru soluționarea situației cetățenilor români afectați de refuzul autorităților mexicane de a permite intrarea acestora pe teritoriul Statelor Unite Mexicane
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a făcut apel, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul mexican, Marcelo Ebrard Casaubón, la abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Mexic și a reiterat îngrijorarea autorităților române cu privire la modul arbitrar în care autoritățile mexicane au refuzat accesul cetățenilor români, care se deplasau în scop turistic, pe teritoriul Statelor Unite Mexicane. MAE mexican depune eforturi în scopul clarificării situației cetățenilor români blocați pe Aeroportul Internațional din Cancun, a dat asigurări, la rândul său, ministrul relaţiilor externe al Statelor Unite Mexicane.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, la solicitarea părții române, o convorbire telefonică cu omologul mexican, Marcelo Ebrard Casaubón, în continuarea eforturilor depuse de Ministerul Afacerilor Externe pentru soluționarea situației cetățenilor români afectați de refuzul autorităților mexicane de a permite intrarea acestora pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, potrivit unui comunicat de presă al MAE.
Discuția telefonică a fost precedată de multiple demersuri politico-diplomatice, inclusiv o scrisoare adresată pe această temă de către șeful diplomației române omologului mexican, în aceeași zi.
În cadrul discuției telefonice, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat îngrijorarea autorităților române cu privire la modul arbitrar în care autoritățile mexicane au refuzat accesul cetățenilor români, care se deplasau în scop turistic, pe teritoriul Statelor Unite Mexicane și a reluat apelul la asigurarea unei abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Mexic.
Ministrul Bogdan Aurescu a punctat necesitatea ca astfel de decizii să fie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, apel inclus și în conținutul scrisorii adresate omologului. A evidențiat că România respectă dreptul suveran al Mexicului de a lua decizii de nepermitere a intrării pe propriul teritoriu a cetățenilor străini, dar a subliniat importanța ca acestea să fie analizate de la caz la caz, aplicarea unei decizii generalizate, de grup, nefiind permisă.
În acest context, ministrul român al afacerilor externe a evidențiat, o dată în plus, faptul că România consideră că deciziile de returnare nu au fost explicate şi comunicate fiecărui cetățean român implicat sau autorităților române și a reînnoit apelul ca autoritățile mexicane să clarifice motivele concrete și situația în ansamblul său.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat, de asemenea, lipsa unor semnale prealabile, pe canale diplomatice, din partea autorităților mexicane, reamintind bunele relații tradiționale dintre România și Statele Unite Mexicane.
Ministrul Bogdan Aurescu a adus la cunoștința omologului mexican situația cetățenilor români cărora nu li s-a permis accesul în Mexic și care încă așteaptă repatrierea, inclusiv familii cu copii, fiind obligați să aștepte în condiții improprii. În mod special, a făcut apel la omologul său pentru identificarea unor măsuri imediate pentru îmbunătățirea condițiilor de așteptare pentru cei 114 cetățeni români care la ora actuală se află pe Aeroportul Internațional din Cancun, precum și a modului în care aceștia sunt tratați de către autoritățile mexicane de pe aeroport. A evidențiat că numai prin eforturile susținute ale Ambasadei României în Mexic și ale consulului onorific al României la Cancun au putut fi asigurate alimente și apă pentru aceste persoane. Însărcinatul cu afaceri ad-interim al României în Mexic se află la Aeroportul Internațional din Cancun pentru a acorda asistență la fața locului cetățenilor români aflați în așteptarea curselor de retur.
De asemenea, șeful diplomației române a subliniat, în cadrul discuției, ecourile puternic negative în spațiul public românesc, inclusiv la nivel instituțional, al mass-media și operatorilor economici din domeniul turismului și a exprimat îngrijorarea referitoare la impactul acestei situații cu privire la relația dintre România și Statele Unite Mexicane, care a cunoscut, în ultimii ani, un parcurs ascendent, precum și asupra atractivității Mexicului ca destinație turistică.
La rândul său, ministrul relaţiilor externe al Statelor Unite Mexicane, Marcelo Ebrard Casaubón, a confirmat faptul că autoritățile mexicane centrale sunt sesizate cu privire la situația prezentată și a dat asigurări că, la momentul discuției, MAE mexican depune eforturi în scopul clarificării situației cetățenilor români blocați pe Aeroportul Internațional din Cancun.
De asemenea, omologul mexican a asigurat că va informa cu celeritate partea română cu privire la măsurile concrete avute în vedere de autoritățile mexicane și a asigurat că va face demersuri imediate pentru îmbunătățirea condițiilor de așteptare pentru cetățenii români pe aeroportul din Cancun.
Cei doi șefi ai diplomațiilor au convenit păstrarea unui contact apropiat în perioada imediat următoare.
MAE precizează că, în cursul zilei de 3 februarie 2021, a fost emisă o atenționare de călătorie pentru Mexic.
Reamintim că peste 200 de români care au mers în Mexic la bordul a două avioane au rămas blocați din 30 ianuarie în aeroporturile din Mexico City și Cancun, după ce autoritățile nu le-au permis accesul în această țară. Unii dintre ei au reclamat că la sosirea pe aeroport autoritățile le-ar fi confiscat telefoanele, pașapoartele și cardurile.
- „Suntem sechestrați in aeroportul din Cancun, alături de 84 de romani …de 24 de ore. Va rog sunați autoritățile. scriu acest post din geanta de mâna. Urgenttttt nu avem acces la telefoane, Pașapoarte și carduri ajutor.
- Nu am primit apa și nici mâncare. Autoritățile mexicane ne brusceaza, suntem ținuți închiși și mergem la toaleta însoțiți.
- Guvernul Mexican a Arestat practic toții romanii ajunși la control Pașapoarte, telefon confiscat și fără dreptul de a suna la ambasada. Urmează sa fim deportați cu primul zbor, peste 15 ore”, scria pe Facebook Gabriel Horț, un român aflat în această situație.