Rusia spune că este puţin probabil ca vaccinul Sputnik V să fie aprobat în curând în Europa
Fondul suveran rus (RDIF) a declarat că este puţin probabil ca vaccinul Sputnik V împotriva COVID-19 să primească aprobarea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) în viitorul apropiat, relatează sâmbătă dpa și Agerpres.
EMA a iniţiat la începutul lunii martie evaluarea vaccinului rusesc Sputnik V în vederea unei posibile autorizări, notează sursa citată.
„Dacă este aprobat – probabil după luna iunie – am putea livra circa 100 de milioane de doze pentru 50 de milioane de persoane din UE în termen de trei, patru luni”, a declarat directorul general al RDIF, Kirill Dmitriev, pentru ziarul Berliner Zeitung.
Rusia se aşteaptă ca după Ungaria şi alte state din Uniunea Europeană să aprobe utilizarea Sputnik V – indiferent de decizia luată de EMA.
Kirill Dmitriev a afirmat că Rusia ar putea livra vaccinuri unor astfel de ţări în aprilie.
„Aşteptăm acum o delegaţie EMA la mijlocul lunii aprilie şi sperăm că decizia asupra Sputnik V va fi una pur ştiinţifică, nu una politică”, a mai spus el.
Cancelarul german s-a declarat vineri pregătit să comande vaccinul rusesc anti-Covid Sputnik V pentru țara sa, dacă va fi autorizat de UE, în condițiile în care Angela Merkel este foarte criticată pentru lentoarea campaniei de vaccinare în Germania.
Certificatul verde digital, propus de Comisia Europeană pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță va lua în considerare cele patru vaccinuri împotriva Covid-19 autorizate în UE (cele ale Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca / Oxford și Johnson & Johnson), dar „statele membre pot decide să extindă și la cei care călătoresc în UE și care au fost vaccinați cu un alt vaccin.”, deschizându-se astfel calea pentru vaccinurile Sinopharm chinezesc și Sputnik V rus, pentru care au optat unele țări ale UE, precum Ungaria.
Fondul suveran rus (RDIF) a anunțat luni că s-a ajuns la acorduri pentru producerea vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V „cu societăți din Italia, Spania, Franța și Germania”, în așteptarea omologării acestuia în Uniunea Europeană.