Sari direct la conținut

Le Figaro: Emmanuel Macron vrea o Europă care „să decidă mai repede şi cu mai multă putere”

HotNews.ro
Emmanuel Macron, Foto: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia
Emmanuel Macron, Foto: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia

În hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg, preşedintele Franței a deschis Conferinţa privind viitorul Europei.

Deplângând „defetismul ambiant”, Emmanuel Macron a susţinut duminică eficacitatea răspunsului european la criza Covid-19, cerând în acelaşi timp ca UE să „decidă mai repede şi cu mai multă putere” pe viitor. „Aud acest reproş făcut Europei în fiecare dimineaţă, acest gen de defetism ambiant care constă în a spune că Europa nu este prezentă”, a declarat preşedintele francez, deschizând, în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg, Conferinţa despre viitorul Europei, relatează Le Figaro, citat de Rador.

„Răspund (acestor critici) că dimpotrivă, în această criză s-a afirmat un model european (…). Acest model, identitatea noastră profundă, ne-a permis să rezistăm” şi „cooperarea europeană a salvat vieţi”, a adăugat el.

Emmanuel Macron şi-a exprimat regretul că democraţia este, „în mod insidios, din ce în ce mai contestată (…) în numele unei pretinse eficacităţi” a regimurilor autoritare. „Acest model productiv, solidar, democratic este identitatea noastră europeană, (…) nu trebuie să-l lăsăm să slăbească vreodată”, a adăugat şeful statului francez, care s-a opus adesea liderilor naţionalişti, încă de la începutul mandatului său.

„În faţa autoritarismului, singurul răspuns valabil este autoritatea democraţiei”, care „nu se câştigă decât prin eficacitate şi viteză”, a insistat el.

„Democraţia noastră europeană este o democraţie a compromisului, a echilibrului, ceea ce este o virtute pe care trebuie s-o protejăm, dar este şi o slăbiciune când se sufocă în propriile proceduri”. „Trebuie să decidem mai repede şi cu mai multă putere”, a cerut el, în special pentru a întări „suveranitatea” continentului în sectoarele strategice precum sănătatea.

  • „Revenirea proiectelor mari”

Făcând apel la „revenirea proiectelor mari” şi a „ambiţiilor mari”, el a subliniat că această Conferinţă despre viitorul Europei este „un exerciţiu inedit” pentru „a ne imagina viitorul” pentru următorii 10 ani.

„Începând din martie 2022, când va fi stabilită sinteza dezbaterilor, noi, politicienii (…), va trebui să ţinem cont de aceasta pentru a reforma Europa”, a insistat el luându-şi „angajamentul în numele preşedinţiei franceze a Consiliului European din primul trimestru din 2022”.

O prezentare naţională a acestei iniţiative este programată prin organizarea, în septembrie, a unor „consultări cetăţeneşti” a francezilor traşi la sorţi în cele 18 regiuni din Franţa metropolitană şi de peste mări.

La sfârşitul zilei, Emmanuel Macron urmează să meargă la prefectura Bas-Rhin pentru a semna, împreună cu aleşii locali, un contract pe trei ani de spriijin pentru dimensiunea europeană a Strasbourgului. El a arătat că a primit un angajament al preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, că sesiunile parlamentare vor fi reluate „cât mai repede” la Strasbourg, unde nu se mai ţin din februarie 2020 din cauza crizei sanitare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro