Sari direct la conținut

Brexit: Aproape jumătate dintre europenii din Regatul Unit sunt îngrijorați de drepturile lor

HotNews.ro
Romani pe o plantatie de telina din Marea Britanie, Foto: Geoff Robinson/ Shutterstock/ Profimedia
Romani pe o plantatie de telina din Marea Britanie, Foto: Geoff Robinson/ Shutterstock/ Profimedia

Aproape jumătate dintre cetățenii Uniunii Europene care locuiesc în Marea Britanie se tem că drepturile lor se vor deteriora și nu vor fi tratați ca britanici în viitor, potrivit unui studiu publicat joi, citat de AFP.

Cetățenii UE își păstrează aceleași drepturi de a trăi, lucra și accesa securitatea socială în Marea Britanie după Brexit dacă au locuit în această țară înainte de 31 decembrie 2020 și se înregistrează printr-un program, „schema de soluționare a UE”, înainte de 30 iunie.

În timp ce majoritatea respondenților se consideră tratați identic față de cetățenii britanici, aproape unul din doi (44%) nu sunt siguri că vor fi tratați în mod egal în viitor, spune studiul realizat de Autoritatea Independentă de Monitorizare (IMA), o organizație responsabile de protejarea drepturilor lor.

Acest studiu este dezvăluit în momentul în care ziarul britanic The Guardian raportează deportarea, la sosirea lor în Regatul Unit, a cetățenilor europeni care au venit în special să susțină un interviu de angajare acolo, în deplină confuzie cu privire la regulile de migrație post-Brexit.

Potrivit Ministerului de Interne, o viză este acum necesară pentru a veni să lucrezi în țară, dar nu pentru a participa la întâlniri, conferințe sau interviuri, nici pentru a negocia sau semna contracte.

Cu toate acestea, potrivit The Guardian, mai mulți europeni au fost reținuți în centrele de detenție la sosirea pe aeroportul Gatwick din Londra și apoi deportați, în doar 48 de ore săptămâna trecută. Ziarul menționează alte cazuri și în alte părți ale țării.

„Sunt încă în stare de șoc”, a declarat cotidianului Maria, o femeie spaniolă de 25 de ani care a venit să-și caute un loc de muncă, care a petrecut trei zile într-un centru de detenție la începutul lunii mai. Pașaportul i-a fost confiscat.

Delegația USR PLUS în Parlamentul European a cerut Comisiei acțiuni urgente pentru clarificarea modului în care mai mulți cetățeni europeni, printre care și români, au fost reținuți de autoritățile britanice în centre de imigrare și în condiții precare de detenție pentru perioade de până la 7 zile, informează Alianța USR-PLUS.

”Măsura detenției, condițiile de reținere și durata acesteia sunt în mod clar disproporționate și sunt obstacole serioase în stabilirea unei relații de parteneriat între Uniunea Europeană și Regatul Unit”, apreciază sursa citată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro