Uriașul atac cibernetic împotriva politicienilor polonezi a venit de pe teritoriul Rusiei, spune Varșovia
Politicienii polonezi importanți au fost recent ținta unui atac cibernetic „pe scară largă” lansat din Rusia, a declarat vineri Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Naționalist din Polonia, citat de AFP.
„Analizele serviciilor noastre și ale serviciilor speciale ale aliaților noștri ne permit să afirmăm fără echivoc că atacul cibernetic a fost efectuat de pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat vicepremierul Jaroslaw Kaczynski.
Miercuri, parlamentul polonez s-a întâlnit în spatele ușilor închise pentru a asculta un discurs al prim-ministrului Mateusz Morawiecki despre un val de atacuri cibernetice „fără precedent”, care au vizat site-urile informatice ale instituțiilor, precum și e-mailurile.
„Înalți oficiali, miniștri, deputați din diferite categorii politice au fost victime ale acestui atac”, a declarat Jaroslaw Kaczynski vineri.
O parte din e-mailurile private interceptate au apărut în aplicația de mesagerie Telegram.
Jaroslaw Kaczynski: atacul cibernetic are ca scop „destabilizarea țării”
Săptămâna trecută, ministrul responsabil cu programul național de imunizare, Michal Dworczyk, a fost victima unui atac cibernetic asupra adresei sale de e-mail.
Amploarea atacurilor „este mai largă şi nu îi vizează doar pe ministrul Dworczyk, membrii cabinetului de miniştri sau partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator-naţionalist, aflat la putere), ci şi un grup extins de persoane”.
După atac, ministrul Dworczyk a declarat joia trecută că „sintaxa şi limbajul mesajelor, precum şi metadatele fişierelor publicate indică faptul că aceste materiale ar putea să fi fost pregătite şi prelucrate de către persoane vorbitoare de limbă rusă”.
Potrivit presei poloneze, e-mailul lui Dworczyk conţinea şi documente oficiale, între care unele cu caracter secret, ceea ce el neagă. Hackerii au încercat să spargă și conturile de social media ale soţiei ministrului Dworczyk, notează AFP.
Relațiile polonezo-ruse complicate din punct de vedere istoric au cunoscut o reescaladare a tensiunii de la anexarea Crimeei ucrainene de către Rusia în 2014 și sprijinul Moscovei pentru președintele bielorus Alexandru Lukașenko.