SUA consideră acum Germania „cea mai bună prietenă”
Statele Unite nu au un alt „cel mai bun prieten” decât Germania, susține secretarul de stat american Antony Blinken în primul său turneu european, sperând ca Berlinul să uite anii de conflict cu Donald Trump, potrivit AFP.
Semn al reînnoirii unei relații strânse din punct de vedere istoric, cele două puteri și-au arătat dorința de a depăși vara aceasta, în special disputa lor asupra gazoductului Nord Stream 2, dar și poziția față de Rusia este vizată.
„Cred că este corect să spunem că Statele Unite nu au un partener mai bun, un prieten mai bun în lume decât Germania”, a declarat Antony Blinken alături de cancelarul german Angela Merkel.
Deși acest lucru poate suna ca o politețe diplomatică, pare să contrasteze cu poziția tradițională a Statelor Unite, care de obicei consideră Regatul Unit ca fiind partenerul său cel mai apropiat.
„Începe cu valori și interese comune”, precum și cu „o credință comună că toate provocările cu care ne confruntăm au un impact asupra vieții oamenilor”, a adăugat dl Blinken, pentru care Germania este primul pas în turneul său european, din care va face parte Franța și Italia.
Poziții comune față de Rusia și China
Angela Merkel a insistat, de asemenea, pe „baza foarte comună” a pozițiilor celor două țări, în special față de Rusia, China, „dar și despre problema cunoașterii a ce alianțe putem încheia”.
Ea a promis să „continue aceste schimburi”, care ar trebui să aibă loc nu mai târziu de 15 iulie, când cancelarul va părăsi puterea după alegerile legislative din 26 septembrie.
Cuvintele lui Antony Blinken, cunoscut ca fiind francofon și francofil, marchează o schimbare notabilă față de administrația Trump, care timp de patru ani a înmulțit atacurile împotriva Berlinului atât asupra balanței sale comerciale, cât și a participării sale la bugetul NATO.
Și chiar și cu privire la problema spinoasă a conductei de gaz Nord Stream 2.
Negocieri pe proiectul Nord Stream 2
Antony Blinken a reafirmat ostilitatea țării sale față de acest proiect, dar și-a exprimat speranța de a ajunge la un compromis cu Germania.
Această conductă de gaz leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică fără a trece prin Ucraina. Proiectul este susținut de Berlin, dar criticat puternic de Washington și în Europa de Est.
Dar „suntem hotărâți să vedem dacă putem scoate ceva pozitiv dintr-o situație dificilă pe care am moștenit-o”, a adăugat Antony Blinken.
„Cunoaștem așteptările de la Washington și este extrem de important să obținem un rezultat cu care Washingtonul să poată lucra”, a spus Heiko Maas, spunând că dorește să obțină „rezultate în curând”.
Concret, el și-a exprimat în special speranța de progres înainte de vizita cancelarului german Angela Merkel la Washington.
Scopul este de a ajunge la un acord cel târziu până în august, când administrația SUA va trebui din nou să prezinte Congresului un raport privind conducta și sancțiunile prevăzute în acest cadru.
Mass-media germană a ridicat posibilitatea unui compromis care să includă un mecanism de compensare pentru Ucraina. Principala țară de tranzit a gazelor rusești către Europa de astăzi, această țară se teme să piardă bani cu conducta și, de asemenea, se teme de consecințele care ar surveni asupra securității sale.
A sosit timpul pentru calmare. Guvernul lui Joe Biden a decis la sfârșitul lunii mai să nu sancționeze principalii jucători din Nord Stream.