Haiti are un președinte interimar până la alegerile din septembrie / FBI își trimite reprezentanții cât mai repede posibil
Senatul din Haiti l-a ales pe liderul său, Joseph Lambert, ca succesor interimar al preşedintelui asasinat Jovenel Moise. În același timp, după ce Haiti a cerut SUA și ONUsă-și trimită trupele în ajutor, reprezentanții FBI și ai departamentului de securitate internă vor ajunge ”cât mai repede posibil”, a transmis Casa Albă citată de CNN. În contextul haosului generat după asasinarea președintelui, autoritățile din Haiti au cerut SUA trimiterea a câteva sute de militari.
Locul rămas vacant după asasinarea președintelui va fi ocupat de liderul Senatului. „Îmi exprim umila gratitudine pentru instituţiile politice care mă sprijină”, a scris Lambert pe Twitter vineri seară, potrivit Agerpres.
El a spus că îşi doreşte să deschidă calea pentru o tranziţie democratică a puterii, în condițiile în care alegerile prezidenţiale şi legislative sunt programate pentru septembrie.
Cu toate acestea, Senatul, camera superioară a Parlamentului din Haiti, nu a mai avut cvorum din ianuarie 2020.
Prin urmare, iniţial nu a fost clar dacă Lambert va putea totuşi să preia funcţia de preşedinte interimar. Din cauză că alegerile generale programate pentru octombrie 2019 au fost anulate, parţial în urma unor proteste violente împotriva lui Moise, numai mandatele a 10 din 30 de senatori nu au expirat.
În Camera Deputaţilor toate mandatele au expirat. Opt din cei zece senatori au votat pentru Lambert, iar doi s-au abţinut, conform unor relatări media. Există de asemenea o mare confuzie şi în legătură cu rolul premierului interimar, după asasinarea lui Moise în locuinţa sa.
Neurochirurgul Ariel Henry urma să devină prim-ministru, fiind numit luni în post de Moise. Însă ceremonia în care Henry trebuia să depună jurământul, programată pentru miercuri, a fost totuşi anulată după asasinat.
Claude Joseph, ministru de externe şi fost premier interimar care urma să fie înlocuit de Henry, s-a autodeclarat şef interimar al guvernului. Din această poziţie, a susţinut discursuri către naţiune, a semnat decrete şi a avut discuţii cu reprezentanţii altor state în ultimele zile.
Moise a fost atacat şi împuşcat mortal la reşedinţa sa miercuri noapte. Soţia sa Martine a fost grav rănită. Ea primeşte îngrijiri medicale în SUA. Conform poliţiei din Haiti, 28 de mercernari străini au comis asasinatul: 28 de columbieni şi doi americani de origine haitiană. Până acum, 20 de suspecţi au fost arestaţi şi trei au fost ucişi. Motivaţia crimei nu este clară deocamdată.
În funcţie din 2017, Moise era extrem de nepopular. El a fost acuzat de corupţie, legături cu bande criminale şi tendinţe autocrate.