Sari direct la conținut

Vise spulberate pentru femeile din Afganistan

HotNews.ro
Vise spulberate pentru femeile din Afganistan

Zeb Hanifa și-a început cariera de consultant PR și scriitoare în 2013 după ce a terminat facultatea în provincia Balkh. Primul ei job i-a dat aripi să zboare, își amintește femeia (al cărui nume real nu va fi divulgat din motive de securitate), relatează BBC.

Zeb Hanifa își amintește cât de mândră a fost în momentul în care a putut călători singură într-o țară străină, cu banii pe care reușise să îi economisească.

La fel de mândră a fost și mama ei, care nu reușise să iasă niciodată din orașul natal. Femeia povestește că anii care au urmat au fost minunați și că a putut să învețe lucruri noi și să fie promovată la locul de muncă.

„Era ca și cum mama își trăia visul prin intermediul meu. Însă avea mereu această teamă că ceva rău s-ar putea întâmpla, pentru că ne-a crescut în plin conflict. Abia acum înțeleg de ce”.

Hanifa se pregătea să o ia pe mama ei în prima excursie în străinătate în momentul în care pandemia de coronavirus a izbucnit, iar acum se întreabă dacă va mai avea ocazia asta vreodată.

„Sunt distrusă. Nu sunt sigură că voi mai putea munci sau că voi putea să mai fac ceva din ceea ce îmi doresc. Sunt atât de multe tinere în această situație, visurile noastre au fost spulberate, iar speranța noastră pentru un viitor mai bun pălește rapid”.

Secretarul general al ONU a avertizat asupra catastrofei umanitare care ar putea avea loc în Afganistan după ce talibanii au preluat controlul. Mii de oameni încearcă să fugă din țară de teama talibanilor, iar femeile sunt cele mai vulnerabile.

Imagini întregistrate înainte de preluarea completă a controlului într-un oraș capturat de insurgenți oferă o perspectivă asupra modului în care arată viața sub conducerea lor, relatează BBC. Este vorba despre orașul Balkh, unde au apărut relatări legate de uciderea unei femei pentru ”hainele indecente”, cu toate că talibanii anunțaseră că femeile nu vor fi obligate să poarte burqa (ceea ce presupune ca și fața să fie acoperită).

Într-o altă relatare, un bărbat a fost obligat să meargă pe jos, desculț până a leșinat și asta pentru că ar fi ascultat muzică non-islamică.

  • Citiți mai multe despre criza din Afganistan AICI
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro