Care sunt cele mai periculoase grupări teroriste din lume?
Talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului, capturând echipament militar american în valoare de miliarde de dolari și provocând noi îngrijorări legate de intensificarea activităților teroriste. Uite care sunt cele mai periculoase grupări teroriste din lume.
Patru grupări au fost responsabile de 55% din cele 13.826 de decese cauzate de terorism la nivel mondial în 2019, ultimul an pentru care sunt disponibile date centralizate: talibanii (care își mai spun Emiratul Islamic al Afganistanului), Boko Haram, Statul Islamic și Al Shabab.
Întrucât pandemia de COVID-19 a ținut sute de milioane de persoane în locuințe anul trecut și Statul Islamic a pierdut aproape tot teritoriul controlat, internetul a devenit principalul canal de propagare al extremismului și terorismului.
Însă situația din Afganistan ar putea inversa un trend de 5 ani consecutivi în care numărul de victime cauzate de terorism la nivel mondial era în declin, potrivit Global Terrorism Index, un raport publicat anual de Institutul pentru Economie și Pace care centralizează datele din întreaga lume.
Uite principalele date despre cele mai periculoase grupări teroriste din lume.
FOTO: Xinhua News / Profimedia Images
Talibanii
Grupare fondată în 1994 de mujahedinii care au luptat împotriva invaziei sovietice din Afganistan, talibanii au fost în 2019 cel mai sângeros grup terorist din lume.
După prăbușirea guvernului susținut de sovietici, talibanii au cucerit treptat Afganistanul și capitala Kabul și au condus țara după 1996.
Însă găzduirea lui Osama bin Laden și a grupării sale Al Qaeda au dus la invazia americană în urma atacurilor teroriste de pe 11 septembrie 2001.
Talibanii sunt de fapt o coaliție de facțiuni diferite care operează sub același drapel și care au reușit acum, după 20 de ani de lupte, să recucerească țara.
În 2019 aceștia aveau 60.000 de luptători însă potrivit ultimelor estimări ale serviciilor de informații americane numărul lor a ajuns la 80.000, suficient pentru a cuceri Afganistanul într-o ofensivă-fulger.
Numărul lor va crește probabil substanțial acum că au preluat controlul asupra țării și aceștia vor avea la dispoziție echipamentul furnizat de Statele Unite guvernului afgan.
Deși talibanii afirmă că noua guvernare a țării va fi una mai moderată decât cea dintre 1996-2001, primele semne sugerează contrariul.
FOTO: HO / AFP / Profimedia Images
Boko Haram
Fondată în 2009, gruparea urmărește să creeze un „califat” în nord-estul Nigeriei.
În 2015 gruparea și-a declarat loialitatea față de Statul Islamic și și-a intensificat activitățile violente.
După ani în care atacurile acestora au scăzut în intensitate, numărul lor a crescut vertiginos în 2019 și apoi în 2020.
Militanții Boko Haram obișnuiau să atace preponderent ținte militare însă în ultimii ani par să își fi schimbat tactica, vizând și numeroși civili și devenind cea mai sângeroasă grupare teroristă din Africa Subsahariană.
Gruparea extremistă s-a extins în Ciad, Camerun și Nigeria – țară în care răpesc frecvent elevi.
Amnesty International afirmă că civilii răpiți sunt folosiți ca sclavi sexuali, luptători și pentru atacuri sinucigașe.
Numărul de crime comise de Boko Haram însă nu a atins maximul din 2014, în mare parte datorită schimbării tacticilor de la atacuri sinucigașe la atacuri armate și răpiri.
FOTO: Profimedia Images
Statul Islamic (ISIS)
În urma pierderilor teritoriale și înfrângerilor strategice suferite în 2017 la Mosul și Raqqa, activitățile Statului Islamic au scăzut puternic în intensitate.
Cu toate acestea ISIS a fost a treia cea mai sângeroasă grupare teroristă în 2019 și experții afirmă că ideologia sa este încă foarte prezentă în mediul online.
Statul Islamic a fost format de foști membri ai Al Qaeda și „membri deziluzionați ai Fiilor Irakului – o grupare antrenată de SUA pentru a susține operațiunile americane împotriva în Al Qaeda din Irak înainte de retragerea din această țară”, potrivit raportului Global Terrorism Index.
Numărul de decese cauzate de ISIS a ajuns la cel mai scăzut nivel după ce aproape tot teritoriul lor a fost cucerit în urma operațiunilor de contrainsurgență și liderul grupării Abu Bakr Al Baghdadi a fost ucis în 2019 în urma unei operațiuni a SUA.
Gruparea continuă să realizeze atacuri în Irak și Siria și adepți ai acesteia au comis atacuri sângeroase în Europa. Peste jumătate din atacurile ISIS au fost realizate cu ajutorul unor bombe și dispozitive explozive.
Deși numărul general al atacurilor și victimelor cauzate de Statul Islamic a scăzut, acesta și-a extins operațiunile în 7 țări și a fost responsabil de atacul sângeros de Paște din Sri Lanka care în 2019 a ucis 266 de persoane și a rănit peste 500.
FOTO: Mohamed Dahir / AFP / Profimedia Images
Al Shabab
Gruparea a apărut în 2006 ca o afiliată al Qaeda și în 2019 avea între 7.000 și 9.000 de luptători.
Ea controlează porțiuni întinse din sudul și centrul Somaliei și a lansat atacuri asupra capitalei Mogadishu, vizând inclusiv zona aeroportului internațional unde sunt și ambasadele țărilor străine.
Capitala somaleză este de mulți ani epicentrul activităților teroriste ale Al Shabab și în 2019 jumătate din atacurile grupării au fost în Mogadishu, cauzând 280 de decese.
Însă Al Shabab s-a extins semnificativ și în Kenya, numărul de victime ale grupării crescând cu 83% în această țară, majoritatea fiind înregistrate în capitala Nairobi.
Printre tacticile grupării se numără atacurile cu bombe, atacurile armate și asasinările. Majoritatea atacurilor Al Shabab din Somalia și Kenya au vizat civili.
N.r.: Cifrele sunt bazate pe raportul Global Terrosism Index care centralizează la sfârșitul fiecărui an datele pentru anul anterior, datele pe 2020 urmând să fie publicate în următoarele luni.
Surse: The National, Money Control