Ambasador afgan: 10 milioane de oameni vor părăsi țara / Situația este mult mai gravă decât vă puteți imagina
10 milioane de oameni vor căuta o ieșire din Afganistan – aceste cifre neoficiale vorbesc despre groaza din țară după ce talibanii au preluat puterea, potrivit ambasadorului Afganistanului în Bulgaria – dr. Mohammad Saifi, care a vorbit pentru postul de televiziune Nova de la Sofia, scrie publicația bulgară Duma, citată de Rador. Cei tineri și educați nu vor să rămână acolo. Scopul lor este Europa, America, Australia, Noua Zeelandă, țări în care există pace, liniște și unde își pot găsi un loc de muncă, pentru a-i putea sprijini pe cei rămași în Afganistan, a mai spus el.
Întrebat dacă Bulgaria va fi un punct final pentru migranți, el a declarat că va fi mai mult o țară de tranzit. „Când un tânăr nu vrea să fie în armată, nu vrea să rămână în Afganistan, nu vrea să lucreze acolo, familia lui își vinde averea. Acești bani ajung la traficanți. Dacă acești oameni vin în Bulgaria, nu își pot găsi un loc de muncă și nu își pot întreține părinții în Afganistan. Prin urmare, când vor vedea că aici nu este de lucru, vor pleca”, a spus ambasadorul. Mohammad Saifi a precizat că a făcut o propunere Organizației Națiunilor Unite. „Dacă doriți ca acești oameni să rămână în Bulgaria, să li se acorde un mic capital inițial, să își înceapă o mică afacere aici, sau să le găsească un loc de muncă permanent. În caz contrar, aici bulgarilor le este greu să își găsească un loc de muncă, să nu mai vorbim de migranți”, a spus el.
Mohammad Saifi a vorbit și despre ororile din Afganistan. „Situația este mult mai gravă decât vă puteți imagina. Situația este teribilă, nu numai la televizor. Prietenii mei mă sună. Îmi vorbesc despre crime, despre cum îi scot pe oameni din casele lor seara și îi conduc într-o direcție necunoscută. Aceștia nu se vor mai întoarce niciodată. Este o mare cruzime Dacă lăsăm totul deoparte și ne amintim doar de acest avion, pe care l-ați văzut cu toții. Credeți cumva că acești oameni din jurul avionului, din avion, nu știu ce se întâmplă, că sunt analfabeți sau proști? „Nu, majoritatea sunt tineri care au absolvit universitatea, au studii și sunt oameni serioși, dar preferă să cadă de la o înălțime de 500 de metri decât să trăiască sub conducerea talibanilor”, a mai spus Excelența Sa Saifi.
El a reamintit de guvernarea talibanilor din 1996 până în 2001. „Vă amintiți cu câtă cruzime au guvernat. A fost un adevărat haos. Câți tineri au fugit atunci. Televiziunea și radioul au fost interzise, femeile trebuiau să rămână acasă, fetele de peste 15 au fost obligate să se căsătorească și nu e ca și cum ar fi avut de ales cu cine să se căsătorească. Cu cine li se spune să se căsătorească, cu acela se căsătoresc. Educația a fost interzisă”, a mai spus Excelența Sa Mohammad Saifi.
El a subliniat că în ceea ce privește drepturile femeilor s-au înregistrat succese în ultimii 20 de ani. „Când se instalează la putere și câteva state străine îi recunosc oficial, va fi exact ca înainte. Aceasta este șaria lor, legislația lor”, a adăugat ambasadorul afgan în Bulgaria.