UE mizează pe vecinii Afganistanului pentru a evita o altă criză a migranților / ONU se așteaptă la jumătate de milion de migranți afgani
Temându-se de un aflux migrator în Europa comparabil cu cel din 2015, miniștrii de interne ai UE, reuniți marți la Bruxelles, se bazează pe țările vecine cu Afganistanul pentru a-i ține pe refugiații care fug din talibani în regiune, potrivit AFP.
„Trebuie să lucrăm la nivel global pentru a ține oamenii aproape de casă și de cultura lor”, a declarat ministrul german de interne, Horst Seehofer, crezând că doar „persoanele în special abuzate” ar trebui să poată veni în UE.
Germania Angelei Merkel a fost în 2015 în fruntea primirii sirienilor care fugeau de război, deschizându-și porțile către peste un milion de solicitanți de azil, în timpul unei crize migraționale care a dus Europa în pragul unei crize și a unor contradicții fără pecedent.
ONU așteaptă încă jumătate de milion de refugiați afgani pentru 2021.
Afganii „nu ar trebui să vină în Europa, ar trebui să rămână în regiunea lor. Sarcina noastră este să stabilizăm regiunea și să ne asigurăm că organizațiile internaționale care lucrează acolo sunt finanțate și capabile să ajute persoanele care au nevoie de protecție”, a spus el.
Ministrul danez Mattias Tesfaye, vorbind alături de omologii săi austriaci și cehi, a demonstrat aceeași fermitate.
Franța a insistat asupra „coerenței dintre primirea refugiaților și fermitatea controalelor”, prin vocea lui Gérald Darmanin. Obiectivul este „să îi ajutăm pe toți cei care ne-au ajutat, sunt urmăriți de talibani, dar nu să se accepte imigrația care nu este controlată”, a spus el. Oficialul francez mai spune că că un aflux nu s-a întâmplat încă, dar „se poate întâmpla în săptămânile sau lunile următoare”.
„Actioneaza acum”. UE sper la un acord similar ca cel cu Turcia
Pentru a-și controla frontierele externe, UE s-ar putea inspira din acordul semnat în 2016 cu Ankara care prevede returnarea migranților ilegali din insulele grecești în Turcia și asistență financiară pentru primirea refugiaților.
Turcia găzduiește în prezent mai mult de patru milioane de migranți, dintre care majoritatea sunt sirieni.
„Este important să fim în măsură să evităm o criză umanitară, o criză migrațională și amenințări la adresa securității din Afganistan”, a subliniat comisarul european Ylva Johansson.
„Trebuie să acționăm acum și să nu așteptăm să vedem afluxurile de oameni la frontierele noastre externe sau să vedem că organizațiile teroriste pot să se întărească”.
Cu toate acestea, marți nu se așteaptă niciun angajament cuantificat din partea statelor membre de a găzdui refugiați afgani, a declarat comisarul pentru afaceri interne.